Samfunn

Det er knyttet spenning til juli-tallene fra boligmarkedet.

Nå går boliger i Oslo under prisantydning

Mens utviklingen i boligprisene var som forventet på landsbasis, opplevde Oslo det største prisfallet i en julimåned noen gang.

Publisert Sist oppdatert

Boligprisene i Norge sank med 1,2 prosent i juli 2017, sammenliknet med måneden før. Korrigert for sesongvariasjoner gikk prisene ned med 0,2 prosent fra juni til juli.

Det viser Eiendom Norges seneste boligprisstatistikk, publisert torsdag. Juli er den tredje måneden på rad med boligprisfall her til lands.

Boligprisene er nå 4,8 prosent høyere enn for 12 måneder siden på landsbasis. Til sammenlikning var årsveksten i februar på hele 13 prosent.

– Grunnet fellesferien er dette normalt, og sammenliknet med tidligere år skiller ikke årets juli-måned seg ut. Prisnedgangen i juli blir normalt korrigert inn med en oppgang i august. Boligmarkedet de siste månedene har vært preget av et markant prisfall i Oslo, noe som også har påvirket tallene nasjonalt, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer.

«Veksten de siste 12 månedene har moderert seg over det meste av landet de siste månedene,» heter det i pressemeldingen fra Eiendom Norge. Sterkest vekst hadde Moss, med en oppgang på 10,8 prosent. Svakest utvikling hadde Haugesund, med en nedgang på 0,5 prosent.

Svake Oslo-tall

Det var knyttet ekstra stor spenning til tallene på grunn av det tydelige omslaget i boligmarkedet de seneste månedene - spesielt i Oslo. Boligprisene avtok i mai og juni etter en svært kraftig prisoppgang gjennom fjoråret.

Denne trenden fortsetter, i tråd med spådommene fra de store norske meglerhusene. Både DNB Markets og Nordea Markets skrev i forkant av publiseringen at de trodde på en ytterligere nedgang i juli.

Aller svakest utvikling fra juni til juli hadde hovedstasområdet; etter prisfallet på 3,1 prosent i forrige måned gikk Oslo-prisene ned med ytterligere 2,8 prosent i juli.

Det er ifølge Eiendom Norge det største boligprisfallet registrert i Oslo noen gang i juli måned.

Etter tre måneder med negativ utvikling er prisene i hovedstaden nå 7,1 prosent lavere enn i april.

Og utviklingen kommer til å fortsette, skal en tro Dreyer.

– 12-månedersveksten i de store byene, og da spesielt i Oslo, er markant lavere enn på lenge. Vi forventer en fortsatt nedgang i hovedstaden de neste månedene, og den moderate prisutviklingen vil vedvare i store deler av landet, sier han.

Større utbud

I juli ble det lagt ut 3288 nye boliger for salg, mens 3888 ble solgt den måneden. Til sammenlikning ble det lagt ut 2879 boliger for salg i juli 2016, mens 3694 ble solgt den måneden.

Hittil i år er 57.491 boliger lagt ut for salg, mot 53.485 i samme periode i fjor. Salget går imidleretid tråere: i år er 50.313 boliger solgt på landsbasis, mot 50.450 på samme tid i fjor.

Dreyer mener et større utbud av boliger i store deler av landet betyr at mange boligselgere må justere ned sine prisforventninger for å få solgt.

– Det ser ut til at mange boligselgere i Oslo allerede har gjort det ved å akseptere bud under prisantydningene, avslutter Dreyer.

Og lite tyder på at utviklingen vil stanse med det første.

– Så langt er det få tegn på at korreksjonen i boligprisene i Oslo er over. Antall boliger til salgs er høyt, noe som indikerer at det fortsatt er «kjøpers marked», skriver analytiker i Nordea Markets, Joachim Bernhardsen i en kommentar til Eiendom Norge-statistikken.

– Men vår frykt for et bredt boligkrakk er begrenset. I de fleste områder av landet utenfor oslo ser boligprisene fornuftige ut, og grunnlaget er sterkt, med lave renter, dalende arbeidsledighet og økt sysselsetting, slår han fast.

Powered by Labrador CMS