Samfunn

Under en seremoni i sikkerhetsdepartementet onsdag undertegnet Donald Trump en presidentordre som innebærer flere andre tiltak for å begrense innvandringen til USA.

Trump vil skjerpe kontrollen på innvandringen

USAs president Donald Trump kommer til å gi ordre om skjerpet kontroll av ulovlig innvandring. Den kommer i tillegg til ordren som er gitt om å bygge en mur langs grensen til Mexico.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag er Trump ventet å komme med en presidentordre som innebærer at alle innvandrere blir nektet adgang til landet de neste fire månedene.

Ordren innebærer også at døren vil stenges helt for flyktninger fra krigsherjede Syria på ubestemt tid, skriver nyhetsbyrået AP, som har sett et utkast til presidentordren.

Benekter «muslim-nekt»

Presidentens beslutning betyr trolig også en utsettelse av visumutstedelser i minst 30 dager for personer fra land hvor det hovedsakelig bor muslimer, deriblant Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen.

Trump avviser at han ønsker å nekte muslimer innreise.

– Det er ikke et forbud mot innreise for muslimer, men fra land med stor terrorfare. I dag er det lett å komme inn. Fremover vil det bli vanskelig, sier han i et intervju med ABC News.

Den avgåtte Obama-administrasjonen la til rette for at USA skulle ta imot 100.000 flyktninger i år. Den nye administrasjonen ønsker å halvere dette antallet, ifølge AFP.

Vil realisere muren

På spørsmål om han er redd for å provosere på seg muslimer verden over, svarer Trump at det «allerede er mye sinne der ute».

Den nye ordren er ventet dagen etter at presidenten besluttet å begynne byggingen av muren mellom USA og Mexico.

– Fra og med i dag tar USA tilbake kontrollen over sine grenser, uttalte Trump under et besøk hos sikkerhetsdepartementet onsdag.

– Vi kommer til å redde liv på begge sider av grensen, hevdet han.

Trump erklærte at ulovlig innvandring er «en tydelig og gjeldende fare for USAs interesser».

Mexicos president: – Vi betaler ikke for noen mur

Mexicos president fordømmer USAs planer om å bygge en mur mellom landene og avviser at Mexico noensinne vil betale for den.

– Jeg beklager og fordømmer avgjørelsen USA har tatt om å fortsette byggingen av en mur som i årevis har splittet oss i stedet for å bringe oss sammen, sier president Enrique Peña Nieto til mexicansk fjernsyn.

– Jeg har sagt det gang på gang: Mexico kommer ikke til å betale for noen mur, sier han videre etter at USAs president Donald Trump gjentok antydningen om at han vil sende regningen for muren til det langt fattigere nabolandet i sør.

– Krever respekt

– Mexico gir og krever respekt som den fullstendig suverene staten vi er, sier presidenten videre.

Etter planen skal Peña Nieto møte Trump i Det hvite hus neste uke, men opposisjonen i Mexico krever nå at han avlyser besøket. Ifølge Mexicos utenriksminister Luis Videgaray vurderer han å avlyse, men beslutningen er ennå ikke tatt, melder TV-stasjonen Televisa.

Peña Nieto selv vil ikke si noe om hva hans neste skritt vil være. Først vil han se på en rapport fra en mexicansk delegasjon som denne uken er i Washington.

Han vil også rådføre seg med guvernører og folkevalgte politikere.

Powered by Labrador CMS