Samfunn

En tyrkisk skoleklasse besøker mausoleumet til Mustafa Kemal Ataturk våren 2017.

Ut med Darwin - inn med Jihad

Publisert Sist oppdatert

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan fortsetter å rulle tilbake sekulære trekk ved det tyrkiske samfunnet, samtidig som han innskrenker pressefriheten.

Videregående skole-elever skal ikke lenger lære om Charles Darwins evolusjonsteori, melder New York Times.

Dette er intet mindre enn en revolusjon for å endre den offentlige skolen

Ny tolkning av «Jihad»

Avisen skriver også at barneskoleelever nå skal lære en ny forståelse av ordet Jihad, som oftest forstås som «å kjempe». I den nye tolkningen betyr Jihad «kjærlighet til hjemlandet».

Bilder av den moderne staten Tyrkias far Mustafa Kemal Ataturk, som før var allestedsnærværende, er ventet å tones kraftig ned. Ataturk kjempet for en sekulær stat i det hovedsakelig muslimske landet og fikk også innført at offentlig skole som ga både religiøse og ikke-religiøse den samme utdannelsen.

— Dette er intet mindre enn en revolusjon for å endre den offentlige skolen og sikre at et konservativt, religiøst syn på verden er det rådende, sier Soner Cagaptay, leder i Turkish Research Program ved Washington Institute for Near East Policy til New York Times.

Utdanningsminister Ismet Yilmaz har uttalt at evolusjonsteorien er for krevende for videregående elever og skal heller undervises ved universitetene.

Vil øke presset

Mandag denne uken ble rettsaken mot over 30 avisansatte innledet i Istanbul. Ifølge NTB jobbet de fleste av disse i en avis som var knyttet til eksil-tyrkeren Fetullah Gulen, som tyrkiske myndigheter mener stod bak kuppforsøket sommeren 2016.

Totalt sitter 171 journalister i fengsel i Tyrkia - blant disse har flere også vært kritiske til både Gulen og Erdogan.

Tysklands kansler Angela Merkel har reagert kraftig på at minst to av journalistene er tyske statsborgere og har varslet at hun ønsker å øke presset på landet. I første omgang kan det være snakk om noe redusert økonomisk samarbeid.

Problemet for Merkel er at Erdogan sitter med de beste kortene på hånden så lenge han er garantisten for avtalen mellom EU og Tyrkia om mottak av flyktninger.

Powered by Labrador CMS