Samfunn

Et britisk fiskegarn.

Vil ha beinhard Brexit - men ikke hvis det gjør vondt, takk.

Britene ønsker seg egentlig alt fra EU unntatt arbeidsinnvandring. EU vil gjerne fortsatt ha tilgang til britiske fiskefarvann.

Publisert Sist oppdatert

De økonomiske realitetene i kjølvannet av Brexit blir mer og mer klare. Nå viser det seg at begge leire på begge sider egentlig ønsker å beholde essensielle deler av EU-samarbeidet. Men det er uaktuelt, slår både statsminister Theresa May og president i Europakommisjonen, Jean-Claude Juncker.

Fiskerigrupper i ni EU-land går nå sammen i en allianse og krever fortsatt tilgang til britiske farvann. Det skriver Financial Times.

Avisen viser til en lekket rapport fra EUs hold hvor det går frem at EU ønsker fortsatt tilgang til fiskeriområdene på britisk side.

Farvannene inkluderer blant annet britisk side av Nordsjøen og nordover mot Island.

Ifølge FT er fiskeriene i mange EU-land, blant annet Spania, Tyskland, Frankrike og Irland, svært avhengige av tilgangen til britiske havområder, enkelte fanger opp mot 80 prosent av fisken sin der.

Det er kun hvis britene går får en såkalt hard brexit at båtene ikke lenger vil få tilgang til disse fiskeområdene.

Foto Storbritannias statsminister Theresa May. Foto: NTB Scanpix

Pose og sekk

Samtidig viser en ny undersøkelse at britene ønsker seg i både pose og sekk.

Ifølge National Centre for Social Research ønsker et flertall av britene å kvitte seg med det indre markedets bevegelsesfrihet som er prinsippet som ligger til grunn for at for eksempel arbeidere fra Polen kan reise til Storbritannia for å jobbe.

82 prosent av de som stemte "Leave" ønsker at EU-arbeidere skal behandles likt som arbeidere fra land utenfor EU. 58 prosent av de som stemte "Stay" ønsker det samme.

Men henholdsvis 88 prosent og 91 prosent ønsker fortsatt frihandel med EU ellers.

Politico peker på at andre fordeler med EU-medlemskapet også er populære blant britene. EUs forurensningsregler, finansiering av forskning og lave roaming-kostnader hører til blant de positive sidene både i både leave- og stay-leirene.

Britene ønsker altså å fortsette som før, bare uten denne ubehagelige innvandringen.

Akkurat det har EU vært klare på at er uaktuelt. Men med fiskeriene er det Storbritannia som sitter på de sterkeste kortene.

 
Powered by Labrador CMS