Samfunn

Illustrasjonsfoto. Langt færre dør av hjerte- og karsykdommer i dag enn for bare fem år siden.

Betydelig færre dør av hjerteinfarkt og hjerneslag

Publisert Sist oppdatert

Fra 2012 til 2016 ble antallet dødsfall som følge av akutt hjerneslag redusert med 25 prosent og av akutt hjerteinfarkt med 30 prosent.

Dette viser en ny rapport fra Hjerte- og karregisteret i Folkehelseinstituttet.

– Den positive utviklingen for både forekomst og dødelighet av hjerte- og karsykdommer i Norge er svært gledelig. Vi antar at gunstige endringer i risikofaktorer som blodtrykk, kolesterol, kosthold og røyking har hatt stor betydning for nedgangen, sier overlege Rune Kvåle ved Hjerte- og karregisteret i en pressemelding.

De nye tallene som er publisert i rapporten «Hjerte- og karregisteret: Rapport for 2012–2016» viser at hele 2102 færre personer døde av hjerte- og karsykdommer i 2016 enn i 2012, da om lag 13.000 døde av slike sykdommer. I 2016 var antallet redusert til knapt 11 000 dødsfall.

Forekomsten av de to sykdommene er også redusert i løpet av den undersøkte femårsperioden; hjerneslag på sykehus har gått ned med rundt åtte prosent, mens hjerteinfarkt på sykehus med rundt 15 prosent.

Ny og bedre behandling

Overlege Kvåle mener den reduserte dødeligheten har klar sammenheng med endringer i behandlingen av hjerte- og karsykdommer de seneste tiårene. Det tydeliggjøres blant annet gjennom at dødeligheten av sykdommen har gått ned mer enn forekomsten.

– Dette tyder på at bedre behandling også er en viktig årsak til nedgangen i dødeligheten. Særlig for hjerneslag har sannsynligvis endringer i behandlingen den senere tid hatt betydning, sier han

Kvåle legger til at det også kan tenkes at en større andel av pasientene får mindre alvorlige hjerneslag eller hjerteinfarkt i dag enn tidligere.

Powered by Labrador CMS