Samfunn

Brasil på dagsorden i Stavanger

I dag starter oljekonferansen ONS.

Publisert Sist oppdatert

Mandag sparkes ONS i Stavanger av stabelen for 22 gang siden 1974. Det er ventet om lag 60.000 gjester fra hundre land. Sist kom også 202 journalister.

Årets hovedtema er det litt uspesifiserte engelske ordet «Innovate». Men temaet har ikke så mye å si. Sist var det «Transition», og før det «Changes» man samlet seg for å diskutere.

Viktigere er hvilke markeder som bransjen samles om å satse på. Og for tiden er det Brasil som er høyest prioritert.

Equinor-sjef Eldar Sætre har uttalt at Brasil er det viktigste markedet utenfor den aldrene norske sokkelen for selskapet, og da har bransjen for vane å følge etter.

Norske selskaeper har vært i Brasil lenge. Mellom 2015 og 2016 ble det investert 4,6 milliarder dollar gjennom norske selskaper i landet, en oppgang på 27 prosent fra årene før.

Equinor har ekspansjonsplaner i landet nå, og Sætre har satt en av sine beste folk til å lede satsingen, Margrethe Øvrum.

På konferansens første dag skal Norwep, Norwegian Energy Partners, presentere nye markeder, og tre timer er satt av til Brasil.

Ifølge en Rystad Energy-rapport er det ventet at det brasilianske markedet vil være det største for investeringer i perioden 2018 til 2021. Mens det er ventet investeriner på rundt 100 milliarder dollar på norsk sokkel i denne perioden, vil det være 10 prosent mer i Brasil.

Men usikkerheten er ventet å bli betydelig høyere.

Den største aktøren er statseide Petreobras. Frem til 2017 hadde Petrobras operatøransvar og eierandeler i alle såkalte pre-salt oljefelt i havområdene utenfor Brasil. Men dette endret seg med det sittende regimet til president Michel Temer.

Equinor er ventet å bli den neste største operatøren i landet psom følge av utviklingen av andre fase av det store Peregrino-feltet.

Powered by Labrador CMS