Samfunn

Kultur- og frivillighetsminister Trine Skei Grande la onsdag frem deler av innoldet i frivillighetsmeldingen som blir publisert fredag 7. desember. Styreleder i Frivillighet Norge Heikki Holmås til venstre.

Mindre moms og tilgang til statlige lokaler

Regjeringen lover en opptrappingsplan på 1,8 milliarder i momskompensasjon for frivilligheten frem til 2021. Videre skal statlige lokaler bli mer tilgjengelig for lokale, frivillige organisasjoner.

Publisert Sist oppdatert

Forenklingsreform, en samordnet frivillighetspolitikk og en sterk og uavhengig sektor var stikkord da Trine Skei Grande fortalte om innholdet i frivillighetsmeldingen onsdag. Selve stortingsmeldingen legges fram fredag.

I Norge er vi verdensmestere på frivillighet. 63 prosent av alle voksne i Norge har utført frivillig arbeid de siste 12 månedene, påpeker kultur- og frivillighetsminister Trine Skei Grande. Onsdag ettermiddag denne uken – hos Design og arkitektur Norge (DOGA) – forteller hun et stort oppmøte av frivillige nysgjerrige om den kommende frivillighetsmeldingen.

Generalsekretør i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen, åpnet frivillighetens dag på DOGA med å skryte av den offensive frivillighetspolitikk som Trine Skei Grande har vi fått til .

– Vi har vært skuffet over den tidligere ledelsen i Kulturdepartementet, sier Slotterøy Johnsen.

Selve stortingsmeldingen om frivilligheten, Frivilligheta – sterk, sjølvstendig og mangfoldig (2018-2019) – den statlige frivillighetspolitikken, blir publisert fredag, men de oppmøtte fikk likevel et par smakebiter på hva meldinga kommer til å inneholde.

– Frivilligheten er en viktig arena for dannelse. Jeg hadde aldri havnet på Stortinget hadde det ikke vært for 4H. Hadde det ikke vært for frivillige organisasjoner hadde aldri jeg som dyslektisk 10-åring turt å tale fremover mange mennesker. Vi holdt aldri taler på skolen, sier Skei Grande.

Hun understreker at frivilligheten står for mye av dannelsen til unge som senere har muligheten til å løftes inn i folkevalgte posisjoner.

– Frivilligheten er basis for at demokratiet vårt skal fungere. Det er et premiss for fellesskapet vi utvikler sammen, sier Skei Grande.

Flinkere på mangfold

Et av de overordnende målene i frivillighetsmeldingen er bred deltakelse. Ministeren var tydelig på at hun ønsker at flest mulig mennesker skal bidra til påvirke samfunnet rundt seg.

– Alle skal ta del i frivilligheten. For å klare det må vi senke terskelen for deltakelse, sier hun.

Kulturministeren varsler at frivilligheten kommer til å få en sentral plass i omstillingen som Norge nå skal igjennom.

– Frivilligheten spiller en stor rolle i myndiggjøringen av unge. Det er en viktig nøkkel for å øke sosial mobilitet og redusere forskjeller. Alle barn skal ha en fritidsaktivitet.

Ministeren skuer ut over publikum som har samlet seg på DOGA og oppfordrer alle til å strekke seg ekstra langt for å nå flere samfunnsgrupper.

– Norge er mer sammensatt ett det dere er nå, sier hun til publikum.

Milliardopptrapping

En sterk og uavhengig sektor er et annet overordnet mål i frivillighetsmeldingen. Sektoren skal få mer tillit og med det mer ansvar, lover ministeren. Frivilligheten skal oppdage behov i samfunnet og lage aktiviteter for å adressere disse behovene.

– Vår oppgave er å legge til rette for de aktivitetene. Det gjør vi gjennom støtteordninger. Det skal ikke være snakk om statlige bestillinger. Frivilligheten skal selv bestemme aktivitetene, sier Skei Grande.

En av lovnadene til ministeren er et frivillighetsregister. Regjeringen skal også satse sterkt på momskompensasjon og har laget en opptrappingsplan på 1,8 milliarder kroner frem til 2021.

Tilgang på statlige lokaler

Trine Skei Grande forteller at det vil komme en forenklingsreform i frivillighetssektoren. Det vil bli klare definisjoner, for eksempel på hva et medlem i en organisasjon faktisk er.

– Vi skal ha en skikkelig digitaliseringssatsing. Det skal bli enklere å drive frivillige organisasjoner. Det er aktiviteter vi holder på med, ikke Excel-ark. Vi ønsker å løfte digitaliseringen på en måte slik at vi får til den forenklingen som frivilligheten fortjener, sier Skei Grande.

En samordnet frivillighetspolitikk mellom stat og kommuner vil også være et viktig punkt i frivillighetsmeldingen. Dette punktet skal blant annet gi kommuner tilgang på statlige møterom.

– Vi i staten prøver å gå foran og ønsker å få med oss kommunene Vi håper på å få til en balanse mellom samarbeid og fag og organisere oss mye bedre, sier ministeren.

Styreleder i Frivillighet Norge Heikki Eidsvoll Holmås, var spesielt begeistret over at statlige lokaler fremover skal bli mer tilgjengelig for lokale organisasjoner. Dette var også et av punktetene som frivilligheten selv etterspurte i påvente av meldingen.

– Mange sliter med å finne et sted til aktiviteten sin. Men jeg tror nok det finnes et par statlige bygg hvor det ikke er full aktivitet etter klokken fem, sier Skei Grande.

Frivillighetsåret

Kulturministeren etterlyser mer forskning på frivillighetsfeltet og legger til at vi vet altfor lite om tilstanden i frivilligheten. For at det ikke bare skal bli tomme løfter, har Skei Grande satt en deadline på når flere av prosjektene og reformene i frivillighetsmeldingen skal gjennomføres.

– 2021 skal bli det store frivillighetsåret. Da skal reformene gjennomføres, frivilligheten skal løftes og vi skal feire de frivillige. Frivilligheten er selve drivkraften i samfunnet våre. Den skaper tillit og utvikling, sier hun.

En viktig prosess som ministeren ønsker å forenkle er søknader om momskompensasjon.

– Vi vil gjøre det enklere for frivillige organisasjoner å legge langsiktige planer. Frivilligheten er så viktig at vi er villige til å legge om måten vi tenker budsjett på. Vi kommer til å få på plass et forenklingsråd slik at all informasjon går gjennom én kanal, sier hun.

Powered by Labrador CMS