Samfunn

Jonas Gahr Støre (Ap), Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp) og Trine Skei Grande (V) under partilederdebatten tirsdag.

Frp-topp vil melde seg ut om EU får styre flyktningpolitikken

Fremskrittspartiets Christian Tybring-Gjedde sier rett ut at han forlater partiet hvis Erna Solberg aksepterer en EU-styrt fordeling av kvoteflyktninger.

Publisert Sist oppdatert

Asyl- og flyktningpolitikk kom på bordet under tirsdagens partilederdebatt i Arendal.

Erna Solberg sa at regjeringen ønsker å finne løsninger sammen med EU på dette området. Blant annet diskuterer EU opprettelse av egne mottakssentre i Nord-Afrika eller Sør-Europa, samt en mer solidarisk fordeling av flyktninger som er ankommet Hellas og Italia.

På denne måten skal andre EU-land redusere noe av trykket på ankomstland som Hellas og Italia, der mottaksapparatet for lengst er sprengt.

Meningene spriker

Men debatten tirsdag viste at regjeringen ikke akkurat er samstemt i en slik politikk. Venstreleder Trine Skei Grande var tydeligst tilhenger av «EU-sporet», mens Solberg var mer vag. Men hun sa at regjeringens politikk var å søke samarbeid med andre europeiske land.

Siv Jensen er mest skeptisk. Hun mener full enighet blant alle EU-land må på plass, før det kan bli aktuelt for Norge å ta sin del av de flyktningene EU ønsker å fordele.

– Hvis vi skal løse utfordringene på hver vår tue, vil vi ikke klare det, sa Trine Skei Grande. Hun viste til at regjeringsplattformen fra Jeløya sier at Norge skal delta i europeisk samarbeid for å løse migrasjonsproblemene.

– Vi skal ikke være en del av et frivillig system, svarte Jensen, som spør hvorfor Norge skal bidra til en slik plan når Norge ikke er medlem av EU og mange EU-land ikke vil bidra.

Ap-leder Jonas Gahr Støre ville vite hva Norges stemme er i disse spørsmålene på møtene norske ministre har i EU. Erna Solberg svarte at regjeringen «følger Jeløya-erklæringen, og jobber for felles europeiske løsninger.

Hvis Erna Solberg nå aksepterer en EU-styrt fordeling av kvoteflyktninger, så er jeg ute

Melder seg ut

Foto Hvis regjeringen aksepterer en EU-styrt fordeling av kvoteflyktninger, fortsetter jeg på Stortinget som uavhengig representant, sier Frps Christian Tybring-Gjedde. (Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)

Det er ikke tvil om at denne saken er kontroversiell. Særlig i Frp. Flere av partiets stortingspolitikere er negative til at Norge skal bidra til å løse et EU-problem der EU ikke klarer å bli enige seg i mellom.

Utenrikspolitisk talsmann Christian Tybring-Gjedde er krystallklar i et intervju med Dagens perspektiv og Ukeavisen Ledelse:

– Jeg kan si så mye som at hvis Erna Solberg nå aksepterer en EU-styrt fordeling av kvoteflyktninger, så er jeg ute. Da fortsetter jeg på Stortinget som uavhengig representant.

Tybring-Gjedde kaller EU «det mest ødeleggende prosjektet i Europa» når han snakker om Angela Merkels flyktningpolitikk i 2015 – som hun senere har forsøkt å gå bort fra.

– Merkel oppfører seg stadig som om det kommer toppen noen hundretusen migranter hvert år. Med den befolkningsutviklingen vi ser i Afrika, kan innvandringen til Europa eksplodere. Det kan komme ti millioner i året. Hva gjør EU da? Vil EU fordele en million afrikanere årlig til Tyskland og 50.000 årlig til Norge? spør Gjedde.

Intervjuet med Tybring-Gjedde er gjort før partilederdebatten, og er en del av artikkelserien «Politisk ideologi», der Ukeavisen Ledelse/Dagens Perspektiv samtaler med sentrale politikere om ideologi.

Du kan lese hele intervjuet med Tybring-Gjedde i Ukeavisen Ledelse og Dagens Perspektiv på fredag.

Powered by Labrador CMS