Samfunn

Isabella Lövin (Miljøpartiet) og statsminister Stefan Löfven (S) under statsministeravstemmingen i Riksdagen.

Her blir Stefan Löfven nedstemt

I formiddag stemte et flertall i den svenske Riksdagen mot at Stefan Löfven skulle fortsette som statsminister. Men Löfven har ikke gitt opp håpet om fortsatt regjeringsmakt.

Publisert Sist oppdatert

Det var ventet at Sosialdemokratenes leder Stefan Löfven ville tape avstemningen i Riksdagen i dag. 207 mot 142 – stemte mot at Stefan Löfven skulle fortsette som statsminister i Sverige.

Senest to uker etter riksdagsvalget skal det stemmes over den sittende statsministeren. Har Riksdagen tillit til den sittende statsministeren eller ikke, er spørsmålet som ble stilt i dagens avstemming.

Nei til Löfven

I den korte debatten før selve avstemming, ble det klart hvor vinden blåste.

– En stemme til Alliansen er en stemme for å kaste Stefan Löfven. Det har vi sagt i hele valgkampen. For Alliansen er det åpenbart at Sverige trenger en ny regjering. Våre partier kommer derfor til å stemme nei til Stefan Löfven, sa Moderatenens leder Ulf Kristersson i sitt innlegg.

Anders Tyman fra Sosialdemokratene påpekte på sin side at borgerlige har ikke stemt ned Sosialdemokratene de siste fire årene fordi de ikke vil være avhengige av Sverigedemokratene.

– En ny statsminister kommer til å bli avhengige av Sverigedemokratene ved en hver avstemming, dersom de stemmer ut Lövfen, sa han.

– Vi håper at statsministeren vinner. Men selv om han faller, vil forholdet i Riksdagen være det samme. Sosialdemokratene er største parti, og derfor er Löfven den mest naturlige statsministerkandidaten.

Hva som skjer fremover er umulig å si. Jeg misunner ikke talmannen

Vil ikke «sitte på gjerdet»

– Velgerne vil ha en annen regjering. Vi har prøvd å felle Löfven i fire år. Men de andre har sittet på gjerdet, sa Sverigedemokratens leder Jimmi Åkesson.

– Vi kommer til å stemme nei til Stefan Löfven som statsminister.

– Vår lojalitet er til våre velgere, sa Åkesson videre, med tydelig adresse til partiene i den borgerlige Alliansen.

– Hva som skjer fremover er umulig å si. Jeg misunner ikke talmannen, sa Jimmi Åkesson.

– Vi har et pragmatisk utgangspunkt. Beredt til samarbeid og kompromisser med alle.

– Men vi kommer ikke til å sitte på gjerdet. Vi vil gjøre vårt ytterste for å få innflytelse, sa Åkesson.

Står fortsatt til disposisjon

Til slutt endte avstemmingen med at Stefan Löfven må gå av. Han vil fortsette å lede et såkalt forretningsministerium fram til en ny regjering blir klar.

Det kan faktsik ende med at Löven danner ny regjering, dersom et av Allianse-partiene skifter side. Både Senterpartiet og De liberale har vært tydelige på at de ikke vil ha noe med Sverigedemokratene å gjøre. Og det visste Stafan Löven å påpeke etter avstemmingen.

– Nå går regjeringsforhandlingene inn i en ny fase. Jeg står til talemannens disposisjon. Dagens stemmegivning endrer ikke styrkeforholdet i Riksdagen, sa L¨fven.

– Nå står Alliansens løfter til velgerne om aldri å regjere i samarbeid med Sverigedemokratene på spill, sa Löven etter avstemmingen.

En annen spekulasjon er at Moderaterna og Kristeligdemokratene inngår en type samarbeid med Sverigedemokratene og danner en mindretallsregjering.

Powered by Labrador CMS