Samfunn

Andrzej Duda, til høyre, gjestet 18 september 2018 Det hvite hus og presidenet Donald Trump.

Polens president utnevner ti nye dommere

EU frykter at domstolene underlegges politisk kontroll.

Publisert Sist oppdatert

Til tross for en trussel fra EU om nye sanksjoner utpekte Polens president Andrzej Duda torsdag ti nye høyesterettsdommere.

Dommerne ble utnevnt til et nyopprettet såkalte disiplinærorgan, opplyser presidentens kontor. Jusseksperter sier organet kan bli brukt til å trakassere dommere som er kritiske til regjeringen.

Polens konservative regjeringsparti PiS anklages for å politisere landets øverste domstol. 44 av domstolens 120 stillinger skal nå besettes av nye personer.

Stillingene blir besatt av kandidater som mangler de nødvendige kvalifikasjonene, ifølge et brev skrevet av ti ledere for polske jussfakulteter torsdag. De anklager regjeringen for å undergrave rettsapparatets uavhengighet.

Tidligere denne uken ble Polen grillet av andre EU-medlemmer om landets kontroversielle domstolsreform. Grillingen er et ledd i den formelle prosessen som ble satt i gang i desember i fjor da EU-kommisjonen for første gang aktiverte EU-traktatens artikkel 7, den såkalte «atombomben» i EU-samarbeidet. Prosessen kan i siste instans lede til at Polen fratas stemmeretten i unionen.

Bakteppet er Polens kontroversielle domstolsreform, som EU-kommisjonen mener kan føre til at domstolene underlegges politisk kontroll.

Powered by Labrador CMS