Samfunn

FORSKJELLENE VIL ØKE: Forskjellene vil øke med en politikk som beskrives i den den nye regjeringsplattformen, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Ris og ros til ny regjeringsplattform

Mens NHO og Virke er fornøyde med den nye regjeringsplattformen, er LO skeptisk. Det samme er de de tidligere regjeringspartnerne i Ap, Sp og SV.

Publisert Sist oppdatert

Ap-leder Jonas Gahr Støre gratulerer «tre høyrepartier» med enighet, men sier den vil føre til større forskjeller. Han er særlig bekymret for arbeidslivet.

Ap: Forskjellene øker med «tre høyrepartier»

– Jeg vil gratulere Høyre, Frp og Venstre med å ha kommet fram til enighet om en regjeringsplattform, sier Arbeiderparti-lederen.

Støre er glad for signalene om flere politifolk og økt pappaperm, men mener ellers plattformen har mange uforpliktende formuleringer. Han er kritisk til hovedretningen.

– Det er tydelig at det er tre høyrepartier som her har blitt enige om en samfunnsutvikling i retning av fortsatte skattekutt, mer konkurranse og privatisering på flere velferdsområder og svekkede rettigheter for arbeidstakere, sier Støre.

Støre er særlig bekymret for arbeidslivspolitikken, med låsing av fagforeningsfradraget og av statens andel i AFP-ordningen, fortsatt midlertidighet og mer jobbing på søndager.

– Plattformen inneholder heller ingen ny næringspolitikk, og det er for lite målrettet satsing på havnæringene og helsenæringer der Norge har gode muligheter til å skape flere jobber, mener Støre.

Det er tydelig at det er tre høyrepartier som her har blitt enige

SV: Regjeringen vris enda mer mot høyre

Venstre har sviktet miljøet og velferdssystemet når de går i regjering med Høyre og Frp, mener SV. Hele regjeringen dreier enda mer mot høyre, mener partiet.

– Den mest høyrevridde regjeringa siden krigen har blitt mer høyrevridd, sier Kirsti Bergstø, fungerende partileder i SV.

Hun mener partiet Venstre har sviktet miljøet og angriper velferd for alle.

– Her legger de opp til kommersialisering av omsorg, de vil behovsprøve velferd, som vil føre til at folk blir fanget i fattigdom og dermed øke forskjellene, sier hun til NTB.

SV er ikke imponert over at LoVeSe forblir oljefritt:

– Det skulle bare mangle. – Heldigvis er denne regjeringen avhengig av støtte i Stortinget for å få gjennomslag for sin politikk, men det kan det virke som at de har glemt der ute på Jeløya, påpeker hun til slutt.

Heldigvis er denne regjeringen avhengig av støtte i Stortinget for å få gjennomslag

Sp: – Tre partier som får fram det verste i hverandre

Distriktet og vanlige folk blir taperne når Frp, Venstre og Høyre danner regjering sammen, mener Senterpartiet.

– Dette er tre partier som får fram det verste i hverandre. Det er i møte mellom disse partiene at vi har fått sentraliseringen i politiet, kommunetvangsreformen og en regionreform som ingen ønsker. Det er mer av denne typen sentraliserende politikk som nå kommer til å bli resultatet, sier partileder Trygve Slagsvold Vedum.

Vedum mener regjeringsplattformen også vil føre til økte forskjeller i samfunnet.

– Dette vil også være den mest EU-vennlige regjeringen vi har hatt noen gang. Noen få vil tjene på den nye regjeringen, men kostnadene og konsekvensene vil vanlige folk bære, sier han.

Dette vil også være den mest EU-vennlige regjeringen vi har hatt noen gang

Hareide: – Tror ikke dette er dagen som avgjør norsk politikk

– Regjeringsplattformen er lite forpliktende, sier KrF-leder Knut Arild Hareide om erklæringen som ble lagt fram av Høyre, Frp og Venstre.

– Det som er avgjørende for at samarbeidet skal lykkes, er de konkrete sakene og prioriteringene fremover. Jeg tror ikke dette er dagen som avgjør norsk politikk de neste fire årene, sier KrF-lederen.

Hareide sier partiet ville prioritert annerledes i flere av sakene som var med i regjeringserklæringen, som ble lagt fram av Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp) og Trine Skei Grande (V) på Jeløya i Østfold. En regjeringserklæring som også bli ansett som en invitasjon til Hareides parti.

– Jeg tenker at noen deler ser vi positivt på, mens andre deler er negative. Noe som var forventet. Vi får ikke alle svarene i dag, sier en litt kryptisk Hareide.

En historisk beslutning ble tatt da Venstre sa ja til å danne regjering med Høyre og Frp. For fire år siden sto KrF, sammen med Venstre, utenfor regjeringen. Nå er KrF alene utenfor.

– Det er et strategisk valg Venstre må få lov å ta, og med tanke på den omleggingen Venstre har, så er det ikke overraskende. Akkurat som KrF får ta sitt strategiske valg, uten at man skal stille seg til doms over det, sier Hareide.

Regjeringsplattformen er lite forpliktende

LO: – Lite konkret regjeringserklæring

LO er positive til at den nye regjeringen vil prioritere jobbskaping, men mener at regjeringserklæringen er lite konkret.

– Vi kan love et konstruktivt samarbeid på flere områder, slik vi har hatt i forrige periode. Samtidig kommer LO til å fortsette å forsvare arbeidstakernes rettigheter mot nye angrep på deres rettigheter, understreker LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

LO-lederen mener den nye regjeringserklæringen er lite konkret på viktige områder som inkludering og kompetansereform, som nevnes som eget punkt, men sier lite om hva en den skal inneholde. Det er positivt med en «inkluderingsdugnad», men erklæringen er lite konkret på hvordan den skal innrettes.

Gabrielsen trekker fra kompetansereform og kamp mot arbeidslivskriminalitet som to områder der han kan love samarbeid fra LOs side.

NHO og Virke er fornøyde med den nye regjeringsplattformen

NHO-sjef Kristin Skogen Lund mener regjeringsplattformen er bra for Norge, mens ifølge Virke-direktør Vibeke Hammer Madsen er den tydelig og fremtidsrettet.

– Regjeringserklæringen er et godt grunnlag for et konstruktivt samarbeid med Erna Solbergs nye trepartiregjering. Her skisseres grep for jobbskaping som er bra for Norge, sier Skogen Lund og legger til:

– De tre partiene løfter fram tiltak for inkludering, vekst og omstilling, klimaløsninger, kompetanse, digitalisering, modernisering og et velfungerende arbeidsmarked.

NHO-sjefen håper denne erklæringen skal danne grunnlag for at norske bedrifter landet rundt kan vokse og skape arbeidsplasser. Det gjør også administrerende direktør Vibeke Hammer Madsen i Hovedorganisasjonen Virke.

– Med styrket miljø- og småbedriftsprofil i regjeringsplattformen hilser vi den nye Solberg-regjeringen velkommen. Dette er en tydelig og fremtidsrettet regjeringsplattform, som gir et godt grunnlag for samarbeid. Virke er rede, sier hun.

Med styrket miljø- og småbedriftsprofil i regjeringsplattformen hilser vi den nye Solberg-regjeringen velkommen

Redd Barna: Bekymret for at bistand fortsatt er knyttet til returavtaler

Redd Barna er fornøyde med flere av Venstres gjennomslag i forhandlingene med Høyre og Frp, men er kritiske til at bistand fortsatt knyttes til returavtaler.

– Redd Barna er bekymret for at regjeringen fortsatt knytter bistanden sammen med returavtaler. At innvandringspolitikk skal legge føringer for bistanden gir både dyrere og dårligere bistand, sier Redd Barnas generalsekretær Tove Wang.

Barnevernsorganisasjonen er også fornøyd med at det av plattformen går fram at Venstre har jobbet for å øke antall kvoteflyktninger.

– Men vi er skuffet over at de ikke har fått større gjennomslag for å bedre situasjonen for enslige mindreårige generelt og oktoberbarna spesielt, sier Wang.

Redd Barna er bekymret for at regjeringen fortsatt knytter bistanden sammen med returavtaler

Elbilforeningen fornøyd

Norsk elbilforening er glad for at regjeringen er tydelige på at avgiftsfordelene for elbil videreføres i perioden, for å nå 2025-målet.

– Da skal det kun selges nullutslippsbiler i Norge og det krever stødig politikk, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening.

Regjeringserklæringen som ble lagt fram på Jeløya i dag slår også fast at det skal legges til rette for rask utbygging av ladeinfrastruktur i hele landet, gjennom en kombinasjon av offentlige virkemidler og markedsbaserte løsninger, for å holde tritt med økningen i andel elektriske transportmidler.

Det er ingen tvil om at 2025-målet er ambisiøst, samtidig er det fullt mulig å nå. Regjeringen viser nå god vilje og evne til å få det til, og det er vi svært glad for, sier Bu.

Powered by Labrador CMS