Samfunn

Partileder i Rødt Bjørnar Moxnes retter søkelyset mot de norskstøttede sysriske militsenes egentlige mål.

Tar norsk Syria-støtte til kontrollkomiteen

Partileder Bjørnar Moxnes vil ha klarhet i hvem norskstøttet milits kjempet mot. Forsvaret avviser at de kjempet mot Assad.

Publisert Sist oppdatert

Stortingets kontrollkomité må se nærmere på den norske støtten til syriske militser for å få klarlagt alle fakta i saken, krever Rødt.

Militsene som i ett år fra høsten 2016 ble trent opp av norske soldater, skulle kjempe mot IS, ikke mot president Bashar al-Assads styrker i Syria.

Kilder i opprørsgruppene er overfor Klassekampen klare på at de hele tiden har kjempet ikke bare mot IS, men også mot Assad.

– Jeg har helt fra starten vært helt klar på at jeg kjemper mot IS og Assad-styrker, sa Muhannad al-Talla til Klassekampen tirsdag.

Han er leder for gruppen som kaller seg Den revolusjonære kommandohæren (Mat), og forklarer at gruppen fikk opplæring av norske soldater.

Vil ha klarhet

– Vi vil be kontrollkomiteen om å kalle utenriksministeren og forsvarsministeren inn på teppet for å få klarlagt fakta, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til NTB.

– Når visste de hva? Hva gjorde de for å få informasjon? Hvor lenge har de vært klar over at disse militsene driver regimeskiftekrig? utdyper han.

Statsminister Erna Solberg (H) viste til Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet da saken ble diskutert i og etter Stortingets muntlige spørretime onsdag. Hun viste til at oppdraget nå er avsluttet og flyttet til Irak, og til at hun alt i 2016 advarte mot usikkerhet knyttet til militsenes fremtidig lojalitet.

Men hvis de norskstøttede militsene har kriget mot Assads styrker, vil det være i strid med mandatet fra Stortinget, påpeker Rødt.

Avviser at Assad var målet

Forsvarsdepartementet avviser at militser kjempet mot president Bashar al-Assads styrker i Syria mens de ble trent opp av norske soldater.

– Lokale grupper som kjemper mot ISIL, har ikke kjempet mot Assad-regimet mens de ble trent opp av Forsvaret, heter det i en epost fra Forsvarsdepartementet (FD) til NTB torsdag.

– FD er ikke kjent med at slike grupper har kjempet mot Assad-regimet etter at Forsvaret avsluttet treningen av dem, skriver departementet.

Powered by Labrador CMS