Samfunn

USAs president Donald Trump sier han tviler på at det blir inngått ny handelsavtale med Kina.

Trump sier sjansene er små for ny handelsavtale med Kina

President Donald Trump sier han tviler på at det blir inngått ny handelsavtale mellom USA og Kina. Kina er blitt bortskjemt, sier han.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg heller mot å tvile på at det oppnås en handelsavtale med Kina, sa Trump torsdag.

– Kina har blitt svært bortskjemt, fordi de alltid har fått 100 prosent uttelling for det de ønsker fra USA, sa presidenten.

Uttalelsene kom like før Trump skulle møte en handelsdelegasjon fra Beijing i Washington, ledet av Kinas visestatsminister og forhandlingsleder Liu He. Møtet skal være et forsøk på å gjenoppta handelssamtaler, dempe gnisningene mellom de to økonomiske supermaktene og hindre handelskrig.

Trump gjentok budskapet om at handelsbalansen mellom de to landene er skjev og at Kina har skodd seg på det, på bekostning av amerikansk næringsliv og amerikanske arbeidsplasser.

Kina-tilbud

Anonyme kilder sier til Reuters at Kina har tilbudt USA flere investeringer og andre initiativer som skal redusere det amerikanske handelsunderskuddet med landet med rundt 200 milliarder dollar i året. Tilbudet skal ha blitt levert under torsdagens forhandlinger.

En av Reuters' kilder opplyser at det kinesiske tilbudet blant annet vil komme den amerikanske flyprodusenten Boeing til gode. Boeing er USAs største eksportør, og en tredel av virksomhetens fly blir solgt til kinesiske kunder.

Flere møter

Den kinesiske delegasjonen skal ha møter med en amerikansk delegasjon ledet av finansminister Steven Mnuchin også på fredag.

Denne uken forsøker også Trump-administrasjonen å oppnå en avtale med Canada og Mexico for å reforhandle frihandelsavtalen NAFTA.

Powered by Labrador CMS