Samfunn

TUNGT I TOPPEN: Partisekretær Kjersti Stenseng og Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Viser politikk på sitt mørkeste

– Lekkasjen av notatet som angivelig skal beskrive de ulike varsler-sakene i Ap, tar saken til et nytt nivå. Det viser svart på hvitt hva en politisk maktkamp er.

Publisert Sist oppdatert

Det sier statsviter og førsteamanuensis ved universitetet i Stavanger, Svein Tuastad.

– Når blir politikk skitten? Jo, når folk kjemper for sitt politiske liv, sier Tuastad.

«Internt dokument»

Nettavisen publiserte i går kveld et «internt notat» som angivelig kommer fra «Arbeiderparti-systemet», som skal være en oppsummering av innholdet i de seks varslingssakene som omhandler Trond Giske.

Notatet beskriver kort hva som skal ha skjedd ved seks ulike anledninger der Giske har gjort tilnærmelser overfor kvinner.

Dersom innholdet er en korrekt beskrivelse av hva som har skjedd, mener mange at det vil sette varslersaken i et annet lys, og gjøre anklagene mot Giske mindre alvorlige.

Aps partisekretær Kjersti Stenseng sier til VG at dette ikke er «et «dokument utarbeidet av Arbeiderpartiet».

– Vi kjenner ikke til dette notatet. Det finnes ikke et slikt partidokument, sier Stenseng til VG. Avisen har også vært i kontakt med flere av varslerne, som kontant avviser at notatet beskriver hendelsene korrekt.

– Dette er ikke i nærheten av hva jeg har varslet om, sier en av dem til avisen.

Nettavisen på sin side, står på sitt. De har ikke publisert et «fabrikkert dokument», opplyser nyhetsredaktør Erik Stephansen. Til Nettavisen sier Ap-sekretær Stenseng følgende:

– Det jeg sa til VG var at om Nettavisen omtaler dette som et «partidokument», så måtte det være fabrikkert. Når Nettavisen nå kaller det et «internt notat», har jeg ingen formening om innholdet i det.

Fredag formiddag skriver Stenseng følgende på sin egen Facebook-side:

«For meg er det viktig å understreke at dette notatet har ingenting med partikontoret å gjøre, og det er heller ikke dekkende for sakene. Vi har ingen kjennskap til hvor notatet kommer fra».

Det såkalte notatet og reaksjonene på publiseringen av det viser at maktkampen i partiet pågår for fullt

Maktkampen pågår for fullt

Uansett hva som er sannhetsgehalten både om innholdet i notatet og om hvem og hvordan det er produsert og brukt, så er dette særdeles dårlige nyheter for partileder Jonas Gahr Støre, som etter tirsdagens sentralstyremøte virket som å ha tatt noenlunde kontroll over den kaotiske situasjonen i partiet som har oppstått i kjølvannet av varslersakene.

– Det er helt klart at det såkalte notatet og reaksjonene på publiseringen av det viser at maktkampen i partiet pågår for fullt, sier analytiker og daglig leder i Politisk Analyse, Aslak Bonde.

– Man kan være ganske sikker på at det skrivet Nettavisen publiserer verserer blant tilhengere av Trond Giske, og da kan man jo forstå at det i Ap er noen som mener at Giske er utsatt for en hekseprosess. Samtidig er ikke jeg i tvil om at Ap-ledelsen etterhvert vil overbevise et stort flertall i partiet om at påstandene mot Giske er mer alvorlige enn de virker som i det notatet, og da vil Nettavisen-saken virke til Giskes ugunst på lengre sikt, mener Bonde.

Dette er en svært dramatisk sak. Giske slåss for sitt politiske liv

Nytt nivå

Svein Tuastad ved Universitetet i Stavanger mener det ikke er så merkverdig at slike lekkasjer skjer i en sak som dette.

– Dette er en svært dramatisk sak. Giske slåss for sitt politiske liv. Det trenger ikke en gang være Giske selv som har regien på lekkasjen, mener statsviteren.

– Dette er politikk på sitt mørkeste. Det pågår en desperat kamp om virkelighetsbeskrivelsen. Blir den versjonen som beskrives i Nettavisen-notatet «kjøpt», kan det være en game-changer, sier Tuastad, som likevel tror at Støre vil ri av også denne stormen.

– Poenget er at kompleksiteten og den enorme sprengkraften i selve saksinnholdet, framtida til en av Aps to-tre viktigeste politikere de siste 20 åra, produserer vanvittige interne spenninger. Ingen leder kunne håndtert dette kort og greit.

– Ingen toppleder ville håndtert en slik krise som dette uten at noen ville kritisere det. Saken er altfor stor til det. Men lederkvaliteten viser seg først i ettertid. Det er altfor tidlig å felle noen dom over Støre nå, mener Svein Tuastad.

Powered by Labrador CMS