Samfunn

Bare en femtedel av klimainvesteringer går til klimatilpasning

OECD-landene putter mesteparten av potten i tiltak for utslippskutt.

Publisert Sist oppdatert

OECD-landene favoriserer prosjekter som kutter utslipp fremfor å investere i klimatilpasning, skiver Climate Change News som har omtalt rapporten.

Innsats for å hjelpe de mest utsatte landene å håndtere effektene av klimakrisen er fortsatt underfinansiert sammenlignet med finansiering i utslippskutt. Bare 19 prosent av klimafinans i 2017 gikk til omstillingsprosjekter.

Investering i omstillingsprosjekter har økt med bare to prosentpoeng de siste seks årene. I 2013 gikk 17 prosent av finansieringen til omstillingsprosjekter.

Enda færre prosjekter – kun 8 prosent – dekket både utslippskutt og omstilling.

Det er også et klart skille mellom nord og sør i klimafinansiering.

– Enda mer nedslående er det at mindre enn 20 prosent av den magre finansieringen til tilpasning går til de mest utsatte samfunnene og landene, sier Saleemul Huq, direktør for International Centre for Climate Change and Development til Climate Change News.

Oppnåelig mål

Men det er også fremskritt å finne i rapporten. Fra 2016 til 2017 økte klimafinansieringen til utviklingsland fra 58,6 milliarder dollar til 71,2 milliarder dollar. Å nå målet om 100 milliarder dollar i finansiering innen 2020 er oppnåelig, sier OECDs generalsekretær Angel Gurría i forbindelse med rapportlanseringen.

OECD-rapporten viser imidlertid at offentlig sektor har vært raskere enn privat sektor når det gjelder å putte penger i klimatilpasning.

Offentlige midler til klimatilpasningsprosjekter økte med 65 prosent mellom 2013 og 2017. Til sammenligning økte finansieringen fra offentlig sektor til å redusere utslipp bare med 38 prosent i samme tidsrom.

Foto Utvikling i klimainvestering mellom 2013 og 2017 (Kilde: OECD)

– Grovt overvurdert

OECD-rapporten viser også at direkte finansiering av klimatiltak økte med 25 prosent mellom 2013 og 2017, mens lån til klimafinansiering doblet seg.

Men skeptikerne mener OECD «grovt overvurderer» finansieringens klimarelevans. Metoden som er brukt av OECD er kjent for å favorisere donor-land, mener ekspert på klimapolitikk i Oxfam, Jan Kowalzig.

Dette er spesielt tilfellet når det gjelder prosjekter som involverer klimatilpasning, påstår Kowalzig overfor Climate Change News.

Mest å tjene på tilpasning

Dagens Perspektiv skrev i forrige uke om en ny rapport fra Global Commission om Adaption (GCA) som konkluderte med at å investere i varslingssystemer og mer robust infrastruktur er de mest lønnsomme klimatiltakene på sikt. Å forberede seg på klimakrisen gjennom omstillingstiltak kan ifølge GCA betale tilbake den første investeringen mer enn ti ganger.

OECD representerer 36 av verdens mest utviklede land, Norge inkludert. Rapporten kommer i forkant av FNs neste klimatoppmøte som går av stabelen 23. september i New York.

Rapporten ble utarbeidet på bestilling fra OECD-landene for å bedre forstå investeringstrender innenfor klima.

Powered by Labrador CMS