Statsminister Erna Solberg (H) skrøt tirsdag over utviklingen i kommuneøkonomien i Norge, men Nationens gjennomgang viser enorme forskjeller. 

Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Enorme forskjeller i kommuneøkonomien

Publisert: 15. august 2019 kl 08.56
Oppdatert: 15. august 2019 kl 08.59

Det er enorme forskjeller på hvor mye midler de ulike kommunene har på i fond. Mens noen har opptil 150.000 kroner per innbygger, har andre ikke fem flate øre.

Det kommer fram i en gjennomgang Nationen har gjort etter at statsminister Erna Solberg (H) onsdag skrøt over utviklingen i kommuneøkonomien.

– Å si det i Norge er et stort problem med kommuneøkonomien, blir feil. At man er nødt til å innføre eiendomsskatt, blir dobbelt feil, sa Solberg på et pressetreff under Arendalsuka.

Undersøkelsen viser at Oslo og Bærum, hvor det bor omtrent 800.000 mennesker, til sammen har like mye i banken som 295 kommuner med 1,3 millioner innbyggere.

Aukra i Møre og Romsdal kommer godt ut og har 148.000 kroner per innbygger. Midsund i samme fylke har kun 94 kroner per person.

Flere reagerer nå på Solbergs skryt. Der blant Steigen-ordfører Asle Schrøder (Sp).

– Min kommune har ikke fem øre på disposisjonsfond. Dette til tross for at vi har måttet innføre eiendomsskatt for ti år siden, med maks belastning, sier han til avisa.

– Vi har meget nøkterne budsjetter, men får for lite fra staten til å kunne gi folk det tjenestetilbudet som forventes, tilføyer ordføreren.

14 kommuner i Norge har ifølge Statistisk sentralbyrå negative disposisjonsfond, mens fire kommuner ikke har noe i banken.

Seks kommuner har over en milliard kroner.

 

Saken fortsetter under annonsen

Finn ledige stillinger på lederjobb.no