Samfunn

Å redusere flytrafikken i bedriften er både kostnadsbesparende og klimavennlig.

Flere statlige etater vil redusere antall reiser

Digitalisering og kostnadskutt fører også med seg positive miljøeffekter.

Publisert Sist oppdatert

Dagens Perspektiv har den siste tiden spurt statlige etater om de har innført klimatiltak på eget initiativ.

Skatteetaten har blant annet vedtatt å kutte alle flyreiser med 10 prosent neste år.

– Vi har som ledere et ansvar for at virksomhetene vi leder gjør det de kan for å redusere sitt klimaavtrykk, skrev skattedirektør Hans Christian Holthe i en kronikk i Dagens Perspektiv i forrige uke.

Barneombudets kommunikasjonssjef roste i går Skatteetatens initiativ, og la til at ombudet ønsket å ta med seg idéen i egen budsjettplanlegging.

Havforskningsinstituttet på sin side har innført en rekke individuelle tiltak til fordel for klimaet. Blant annet har budtjenesten deres egen elbil og etaten har lovpålagt energieffektiviseringsplaner på de syv forskningsfartøyene sine.

Reisereduksjon på 7 prosent

Også Riksrevisjonen ser på muligheter for å redusere reiser, opplyser ekspedisjonssjef Stig Folkvord.

– Vi har anskaffet nytt videokonferanseutstyr og tatt dette mer aktivt i bruk, særlig mellom hovedkontoret og regionkontorene. Dette har redusert behovet for å reise til interne møter.

Riksrevisjonen har på denne måten redusert flyreiser i både inn- og utland med over 7 prosent i utgifter mellom 2016 og 2018.

Folkvord kommer ikke med tall på hvor mye dette er i redusert klimautslipp, men legger til at han forventer videre nedgang i flyreiser.

Foto Riksrevisjoenen jobber med å digitalisere for å redusere reiseruter, opplyser ekspedisjonssjef Stig Folkvord. (Foto: Riksrevisjonen)

Nasjonalbiblioteket opplyser at de over tid har hatt «et godt fokus på miljø», men vedgår at miljøtiltak ikke er nedfelt i en overordnet strategi.

Presseansvarlig Nina Mari Bræin forteller at Nasjonalbiblioteket ikke har iverksatt individuelle klimatiltak, men at de jobber med å redusere reiserutene.

Virksomheten befinner seg på to steder – i Oslo og i Mo i Rana – og begge avdelingene har vært sertifisert som Miljøfyrtårn siden 2015 og 2016.

Fremmer miljøbudskapet

Stiftelsen Miljøfyrtårn ble opprettet i 2003 av næringslivsorganisasjoner og offentlig forvaltning. 6077 virksomheter er sertifisert. For å sertifiseres må man oppfylle konkrete kriterier til byggeier, leietaker og bransje.

For bransjekategorien bibliotek innebærer kriteriene blant annet at virksomheten aktivt skal bygge opp litteratur om miljøspørsmål, aktivt fremme miljøbudskap og tilrettelegge for kildesortering både internt og for besøkende.

Bræin legger til at Nasjonalbiblioteket er i en utbyggingsfase der virksomheten vil bidra til strategiplanlegging med hensyn til klima og miljø.

– En konsekvens av denne satsningen er en endring i utnytting av eksisterende lokaler, samt vurdere behov for nybygg. Effektiv utnyttelse av lokaler og lokalenes klimavennlighet er en naturlig tilnærming i denne prosessen, forklarer hun.

Powered by Labrador CMS