Samfunn

– Det er en alvorlig utfordring for helsetjenesten vår, sier Ingvild Kjerkol.

Leger velger privatklinikker over å bli fastleger

Stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol (Ap) beskylder helseminister Bent Høie (H) for ikke å gjøre noe fordi han ønsker denne privatiseringen.

Publisert Sist oppdatert

Knappheten på fastleger er stor i mange mellomstore byer, skriver NRK.

– Fastlegeordningen er i krise. Det er for mange som vil slutte og som gjør det, og det er nesten ingen som ønsker seg inn. Det er en alvorlig utfordring for helsetjenesten vår, sier Ingvild Kjerkol til NRK.

Hun lar seg ikke imponere av helseministerens plan for fastlegeordningen og at han har varslet flere tiltak i løpet av våren. Og regjeringens ekstrabevilgning på 350 millioner mer til fastlegeordningen bør dobles, mener Kjerkol.

– Han har hatt mulighet til å komme med tiltak i flere år allerede, og nå vil han vente helt til sommeren med en ny handlingsplan. Det er for mye prat, for mye planer og for lite handling.

Arbeiderpartiet vil ifølge Kjerkol stoppe overføringen av oppgaver til fastlegeordningen, og jobbe med å rekruttere flere fastleger.

Vil ikke forby privatklinikker

Helseministeren deler ikke Kjerolds frykt, og tenker heller ikke å forby private legesentre.

– De private legesentrene i Norge er fortsatt et supplement, og i motsetning til for eksempel Sverige, så får de ikke noe offentlig støtte. Så for pasientene er fastlegen fortsatt billigere og bedre og gir mer kontinuitet. Så må vi sørge for at den er mer attraktiv, både for fastlegene og for pasientene, sier Bent Høie til statskanalen.

Han mener blant annet digitalisering av fastlegen kan være veien å gå for å lette arbeidsbyrden og gjøre legene mer tilgjengelige.

Powered by Labrador CMS