Foto

Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX

Bønder har mange innspill før gransking av Mattilsynet

Publisert: 12. november 2019 kl 07.28
Oppdatert: 12. november 2019 kl 10.29

Søndag utløp høringsfristen for innspill til den uavhengige granskingen av Mattilsynets tilsynsvirksomhet. Bønder og veterinærer har mye på hjertet.

En uavhengig gransking skal i høst undersøke Mattilsynets tilsynsvirksomhet i hele landet. Høringsfristen var søndag 10. november, og selve granskningsrapporten skal leveres innen 10. desember.

En arbeidsgruppe med representanter fra landbruksfeltet har ifølge Stavanger Aftenblad spilt inn sine synspunkter i høringen, etter et møte på Undheim i Time i Rogaland i august der mange luftet sin misnøye.

Krever tiltak

– Hvis Mattilsynet skal oppnå den troverdighet og seriøsitet man som tilsynsorgan skal og må ha, må tiltak iverksettes, sier stortingsrepresentant Margrete Dysjaland (Frp), som var initiativtaker til stormøtet på Undheim.

Arbeidsgruppa har spilt inn en rekke punkter til granskingen, som blant annet handler om oppførselen til Mattilsynets inspektører og hvordan avvik fremstilles i rapporter etter tilsyn.

Revisjons- og rådgivingsselskapet KPMG som står for granskingen, sier de ikke vil kommentere granskingen så lenge den pågår.

Saken fortsetter under annonsen

Minkfarm

Mattilsynet har foreløpig ikke kommentert gruppas utspill.

Mattilsynets interne gransking viste tidligere i år at det ble gjort feil da det ble ført tilsyn på en minkfarm i Rogaland i fjor sommer. Da feilen ble oppdaget, trakk Mattilsynet hastevedtaket om avvikling av driften, og beklaget det som hadde skjedd. Det ble også bedt om ny rapport. Mattilsynets direktør Harald Gjein trakk seg også i kjølvannet av saken. Politiet har satte i gang etterforskning av Mattilsynet i Region sør og vest.

Dette utløste vedtaket fra Stortinget i juni om at saken også skal granskes eksternt og uavhengig, og ikke minst bredere – nasjonalt, etter forslag fra Senterpartiets Geir Pollestad, leder i næringskomiteen.