Samfunn

«Vest-Europas verste forurenser», kraftverket Drax, skal bli karbonnegativ med hjelp fra blant andre norske Equinor.

Planlegger å bli verdens første karbon-negative bedrift

Tidligere forurensningstopp har satt i gang en ti år lang snuoperasjon for å bli karbonnegativ.

Publisert Sist oppdatert

Det britiske kraftverket Drax har blitt omtalt som vest-europas verste forurenser, ifølge The Guardian.

Nå har Drax Group som eier kraftverket lagt en tiårsplan for å bli verdens første karbonnegative bedrift innen 2030, melder avisa.

Drax Group er del av en bedrifts-allianse som har gått sammen for å gjøre industriklyngen i den nord-britiske Humber-regionen karbonnøytral. Alliansen består av Drax Group, National Grid Venture og norske Equinor.

Humber-regionen er blant Storbritannias mest forurensede.

Fornybar snuoperasjon

Drax Groups tiårsplan innebærer blant annet å bygge om kraftverket ved navn Drax som ligger i North Yorkshire til å bli en fornybar-gigant og banebryter innen karbonfangst- og lagring (CCS).

Drax er Storbritannias største kraftverk og har siden åpningen i 1973 brent kull for å generere elektrisitet.

Energiselskapet har siden 2012 dratt i gang en snuoperasjon og gradvis byttet ut kull med fornybar biomasse og pellets av tre.

2 millioner pund dagen

Transformasjonen har hittil krevd rundt 2 millioner pund (ca 24,4 millioner kr) i subsidier per dag, og kraftverket produserer nå 12 prosent av Storbritannias fornybare elektrisitet.

Neste steg i tiårsplanen mot 2030 er å tilegne seg mer statsstøtte for å utvikle ny teknologi som kan lagre flere millioner tonn CO2 fra kraftverket før det lagres permanent i bakken.

Lagrer allerede 1 tonn CO2 om dagen

Selskapets pilotprosjekter lagrer et tonn CO2 om dagen, og Drax jobber aktivt for å tilegne seg flere politiske subsidier, opplyser The Guardian.

Drax-direktør Will Gardiner sier til avisa at kraftverket kan fjerne flere millioner tonn CO2 fra atmosfæren hvert år så lenge politikken legger til rette for det.

Den britiske regjeringen jobber for øyeblikket med et investeringsrammeverk for å stimulere til utviklingen av teknologier som bidrar til negative utslipp.

Equinor-bidrag

Det var i mai at Equinor sammen med Drax Group og National Grid Ventures signerte avtalen som forplikter dem til å samarbeide for å utforske hvordan et storskala nettverk for bruk av fangst og lagring av karbon (CCS) kan bygges i Humber-regionen.

Alliansen håper også at regionen skal bli en verdensledende hydrogenprodusent.

Equinor er den største leverandøren av naturgass og olje til Storbritannia og eier verdens første flytende vindmøllepark ved navn Hywind i Skottland.

Powered by Labrador CMS