Terje Bendiksby / NTB scanpix

Bernt Gudmund Apeland, generalsekretær i Norges Røde Kors. 

 

Røde Kors: Klimaendringene forverrer konflikter

Publisert: 5. juni 2019 kl 09.43
Oppdatert: 5. juni 2019 kl 09.43

Klimaendringene forlenger og forverrer de humanitære lidelsene som følge av konflikter, slår Røde Kors fast i en ny rapport.

– Vi ser allerede nå hvordan de som er hardest rammet av fattigdom, vold og konflikt i økende grad også rammes hardest av klimaendringene, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors.

Han frykter at global oppvarming på dramatisk vis vil forverre den humanitære situasjonen i verden.

– Å stanse klimautslippene og hindre de verste konsekvensene av klimaendringene vil utgjøre en enorm forskjell i folks liv over hele verden, sier Apeland.

Komplekse konflikter vil bli enda vanskeligere å løse som følge av global oppvarming, konkluderer Røde Kors i rapporten «Overlapping Vulnerabilities».

Vanskeligere å løse

Ifølge rapporten vil konflikter bli mer langvarige, og fredsprosesser vil også bli mer tidkrevende, komplekse og kostbare de neste ti årene som følge av klimaendringer.

Saken fortsetter under annonsen

– Klimaendringene vil forverre og forlenge de humanitære konsekvensene av væpnet konflikt. Det blir mer krevende for oss som bistandsorganisasjon å få effektiv tilgang til områder og befolkningsgrupper med behov for langsiktig bistand, sier Apeland.

Eget avtrykk

Bistandsbransjen må også se nærmere på eget klimaavtrykk, mener Apeland.

– Vi må alle jobbe for at årsakene til klimaendringene fjernes. Også vi i bistandsbransjen, sier han.

– Røde Kors/Røde Halvmåne-bevegelsen må i likhet med andre organisasjoner og institusjoner svare på den tydelige meldingen fra FNs klimapanel og trappe opp innsatsen for å redusere vårt eget klimaavtrykk og påvirke beslutningstakere over hele verden, sier Apeland.

Finn ledige stillinger på lederjobb.no