Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) spiller høyt og grønt. 

Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Raymond Johansen

Seierherre tross elendig valg?

Knut Petter Rønne
Publisert: 25. oktober 2019 kl 09.43
Oppdatert: 11. november 2021 kl 11.22

Han har fått skryt for å ha samlet opposisjonen i hovedstaden og for endelig å ha klart å stanse en årelang Høyre-dominans i byen. At han i tillegg har klart å holde på den politiske makta i Oslo – å bli gjenvalgt – har ikke skjedd for Arbeiderpartiet siden 1950-tallet.

Akkurat den bragden kan ingen ta fra ham, selv om det har kostet dyrt. Ap gjorde sitt dårligste Oslo-valg i mann minne.

Men har Raymond Johansen ofret Aps grunnverdier på veien? Har han blitt en mann for den urbane eliten? En som har glemt Aps bensindrevne velgere i Groruddalen og på Holmlia?

De aller ondeste tungene mener han har solgt både partiets og sin egen sjel for makt.

På den annen side antyder stadig flere nå at Raymond Johansens grønne flørt kanskje også kan adopteres på riksplan.

Da Raymond Johansen i et intervju med Dagens Perspektiv før kommunevalget i høst uttalte at Ap ikke bør lukke døren for MDG på riksplan, var han både forsiktig og forbeholden – «det er forskjell på å styre et land og en by».

Partileder Jonas Gahr Støre var avvisende til MDG i valgkampen. Men noen Ap-folk sendte ut små røyksignaler. Som for eksempel daværende klimapolitisk talsmann Espen Barth Eide. Som fikk så øra flagra av en rekke LO-topper med olje på henda.

Saken fortsetter under annonsen

Men siden har LO-gutta blitt litt mer smøremyke i kantene, og flere i Ap-leiren har nikket anerkjennende i retning hovedstaden. At partiets rikspolitiske bestevenn, Senterpartiet, kategorisk vil ha seg frabedt et samarbeid med MDG, betyr mindre etter valget enn før. Sp er dessuten blitt så kjepphøye, at et skadeskutt Ap like gjerne kan svelge MDGs grønne kameler som Trygve Slagsvold Vedum sine.

Så, denne uken, var selveste Martin Kolberg ute og gjorde sine hoser grønne. Til Dagsavisen sier Ap-nestoren at et samarbeid med MDG bør skje for å sikre et regjeringsskifte i 2021. Det er nye takter fra Kolberg. I Klassekampen så sent som i april sa han kategorisk «nei» til både MDG og Rødt: «Vi kan ikke ha noe regjeringssamarbeid med partiet Rødt. Det samme gjelder MDG på riksplan». Rødt er fortsatt «nei, nei» for Kolberg – mens MDG på kort tid er blitt spiselig.

Det er Raymond Johansen som har banet veien for muligheten til å løfte Ap/MDG-samarbeidet opp på riksplan.

Dette vil garantert stå høyt på agendaen i Ap fram mot og under landsmøtet før valget i 2021.

Etter høstens valg har Ap ofret finansråd-posten til MDGs Einar Wilhelmsen. Det er symbolikk i sånt

I Europa har grønne partier hatt regjeringsmakt flere steder. Men de er ikke så opptatt av venstre- eller høyresiden som tradisjonelle partier. Her på berget har de som oftest falt ned til venstre. Men det kan snu. I Oslo prøvde Høyre seg på et desperat sjekketriks etter valget. En mer gjennomtenkt strategi ved neste korsvei kan sette MDGs lojalitet til Ap og Raymond Johansen på prøve.

Men da må Lan Marie Berg & co ditche Raymond. Han som har gitt dem så mye. Raymond Johansen har stått opp for Lan i de mange stridene rundt henne de siste fire årene. Det har nok kostet ham og partiet kortsiktige politiske poenger. Etter høstens valg har Ap ofret finansråd-posten til MDGs Einar Wilhelmsen. Det ligger symbolikk i sånt.

Saken fortsetter under annonsen

Raymond Johansen spiller høyt. Han har lagt Aps framtid i potten. Skal partiet gå i venstregrønn retning, eller skal det søke seg til sentrum med Slagsvold Vedum og Sp – og kanskje håpe på et mirakel med et Frp-trett KrF eller Venstre? Politiske venner vil de uansett trenge i Ap.

Om fire år vil vi se om Raymond Johansen valg av venner vinner partiet.