Samfunn

Barnehageselskapet Akasia er ilagt en foretaksstraff 750.000 kroner etter at en gutt (1 år) døde av skadene etter å ha blitt hengende fast med stropp rundt halsen etter en ulykke i Akasia Paradis barnehage i januar i år.

– Skulle gjerne brukt pengene til forbedringsarbeid

– Foretaksstraff er berettiget, men jeg er betenkt over størrelsen på forelegget, sier styreleder Jan Dagfinn Midtun i barnehageselskapet Akasia etter dødsulykken i januar.

Publisert Sist oppdatert

Det ble opprettet straffesak mot en barnehageansatt og to personer i ledelsen i barnehageselskapet Akasia etter at en ett år gammel gutt falt ut av en sportsvogn 3. januar i år og ble hengende fast i en stropp. Tre uker senere døde han på Haukeland universitetssjukehus.

3. juli i år opplyste statsadvokaten for Hordaland og Sogn og Fjordane at sakene er henlagt.

750.000 kroner

Selskapet er ilagt en foretaksstraff på 750.000 kroner, og statsadvokaten har bedt politiet skrive ut forelegget.

Statsadvokat Magne Kvamme Sylta til Bergens Tidende at beslutningen om foretaksstraff har sammenheng med svikt i rutiner mens barnet sov i barnehagen.

– Blant annet med tanke på hyppigheten av tilsyn med barnet. Dette er en dypt tragisk sak som rammer flere, sa Sylta.

Han viste også til svikt i innføring av rutiner hos de ansatte knyttet til sikring og festing av barn i vogn.

Jeg skulle gjerne brukt hele eller deler av beløpet til forbedringsarbeid i våre barnehager

Betenkt styreleder

Jan Dagfinn Midtun er styreleder i Akasia AS, selskapet som eier de 20 barnehagene med rundt 380 ansatte og 1.500 barnehageplasser i Bergens-området. Forelegget er ennå ikke forkynt overfor selskapet.

– Generelt vil jeg si at foretaksstraff er berettiget i en så alvorlig sak som dette. Men vi er mer betenkt over størrelsen på forelegget. 750.000 er mye penger og jeg er redd det virker mot sin hensikt. Jeg skulle gjerne brukt hele eller deler av beløpet til forbedringsarbeid i våre barnehager, sier Midtun til Dagens Perspektiv.

Midtun opplyser at barnehagene har endret rutinene med sovevakter og at forbedringsarbeidet fortsetter med full styrke når sommerferien er over.

– Mange andre barnehager har også fulgt opp endringene vi har gjort.

Han vil verken avkrefte eller bekrefte om selskapet vil akseptere forelegget på 750.000 kroner.

– Det er naturlig at vi drøfter dette i et styremøte når forelegget er forkynt.

Akasia Barnehage AS omsatte i 2018 for 276 millioner kroner og fikk et driftsresultat på 21,1 millioner kroner.

Utreder foretaksstraff

Den generelle hjemmelen for foretaksstraff ble innført i 1991.

Nå utreder et regjeringsoppnevnt utvalg, ledet av Knut Høivik, ordningen med foretaksstraff. Høivik er advokat, tidligere partner i advokatfirmaet Schjødt og i dag nestleder i juridisk avdeling i Equinor.

«Utredningen skal inneholde en analyse av reglene for foretaksstraff i straffeloven §§ 27 og 28, en vurdering av om det er behov for lovendringer, samt forslag til eventuelle lovendringer.»

Utredningen skal være klar innen utgangen av januar 2020.

Bør se på størrelsen

– Dette utvalget bør også se på foretaksstraffens størrelse, sier styrelederen i Akasia AS.

Dette er også en del av utvalgets mandat: «Det skal vurderes om det bør innføres mer detaljert lovgivning eller retningslinjer for utmåling av bøtestraffer mot foretak, herunder bestemmelser om beregning av botens størrelse. I den forbindelse skal også vurderes om betydningen av selvrapportering og samarbeid skal tydeliggjøres. Det skal også vurderes i hvilken grad økonomien i morselskap eller i konsern bør kunne tas i betraktning ved utmålingen», heter det i mandatet utvalget har fått fra Justisdepartementet.

Fakta om foretaksstraff

  • Straff som ilegges et foretak, det vil si et selskap eller annen sammenslutning. Foretaksstraff kan ikke ilegges et enkeltpersonforetak.

  • I 1991 ble det ved ny § 48 a i straffeloven av 1902 innført en generell adgang til å straffe et foretak dersom et straffebud er overtrådt av noen på dets vegne. Bestemmelsen er avløst av § 27 i straffeloven av 2005. Straffebudet kan enten stå i straffeloven eller i en særlov, og bestemmelsen gjelder også for offentlig virksomhet.

  • Foretaket kan straffes selv om ingen enkeltperson kan straffes for overtredelsen. Til motsetning fra etter straffeloven av 1902 trenger retten ikke lenger å finne bevist at noen enkeltperson har overtrådt det underliggende straffebud med den nødvendige grad av skyld som kreves etter straffebudet. Ansvaret er nå gjort objektivt.

  • På den annen side er det innført en bestemmelse i straffeloven § 28 b som gjør at det normalt ikke vil være aktuelt å ilegge foretaksstraff dersom ingen kan lastes med den nødvendige skyld for lovbruddet.

Kilde: Store norske leksikon (snl.no)

Powered by Labrador CMS