Samfunn

Regjeringens nye digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H) blir hislt varmt velkommen av finansbyråd i Oslo, Robert Steen (innfelt). Steen inviterer like godt den nye digitaliseringsministeren på besøk til Oslo kommune.

Varm Ap-velkomst til Høyre-Astrup

Finansbyråd og digitaliseringsgeneral i Oslo, Robert Steen, ønsker Høyres nye digitaliseringsminister velkommen på kommunebesøk. Steen håper samtidig at Nikolai Astrup lar seg inspirere mer av NAV og Oslo kommune enn av Oslo Høyre.

Publisert Sist oppdatert

I Oslo kommune har de utarbeidet en dristig – og omstridt – digitaliseringsstrategi som har skapt politisk debatt.

Om Nikolai Astrups nye jobb som digitaliseringsminister er tonen fra Ap i Oslo positiv. Finansbyråd Robert Steen kommenterer utnevnelsen slik:

– Jeg vil gratulere den nyutnevnte digitaliseringsministeren med ny jobb. Mitt inntrykk av Astrup er meget godt og jeg opplever ham som et godt valg til denne posisjonen. Regjeringen gjør et klokt valg når de etablerer en egen statsrådspost for digitalisering. Nær 50 år etter at Norge fikk sin første miljøvernminister får vi nå en digitaliseringsminister, det kan komme til å vise seg å være en merkestein. Det burde selvsagt skjedd for fem år siden, men bedre sent enn aldri.

Inviterer til Oslobesøk

– Hvilke forventninger har du til den nye statsråden?

– Jeg håper at den nye digitaliseringsministeren tar offensive grep for å gjøre digitalisering til en del av kjernekompetansen til det offentlige. Vi kan ikke stå på sidelinjen mens næringsliv og innbyggere driver den digitale utviklingen, sier Steen.

Han mener at det er avgjørende at stat og kommune får bygget opp sin digitale kompetanse, for å kunne ta rollen som kompetente og strategiske partnere for å utvikle digitale tjenester.

– I dag forsvinner mange av de gode løsningene i tomrommet mellom stat og kommune. Astrup kan gjøre en viktig jobb ved å tilrettelegge for bedre flyt mellom forvaltningsnivåer og siloer. Det er mye bedre for innbyggerne dersom vi samarbeider, derfor ønsker jeg å invitere Astrup til Oslo for å vise ham hvordan vi benytter teknologi for å gjøre hverdagen til innbyggerne våre enklere, sier Steen.

– Vi gjør mye spennende, og det hadde vært hyggelig om Oslo blir et av de første stedene Astrup besøker i sin nye posisjon.

Digi-debatten i Oslo

Nikolai Astrup er medlem i Oslo Høyre, og der har ikke jubelen akkurat stått i taket over Robert Steen og det rødgrønne byrådets digitaliseringspolitikk. I Oslo har debatten gått høyt om byrådets digitaliseringssatsing Oslo Origo, som Steen har det politiske ansvaret for.

I debattinnlegg og intervjuer i Dagens Perspektiv har Robert Steen og gruppeleder i Oslo Høyre, Eirik Lae Solberg konfrontert hverandre om digitalisering.

Mens Steen mener Oslo Høyre tenker «gammeldags» om digitalisering, mener Lae Solberg at Ap-byrådes satsing på å bygge opp et stort IKT-miljø internt i kommunen er et «gufs fra 70-tallet».

LES MER | Her kan du lese mer om digi-krangelen mellom de to Ap og Høyre i Oslo:

Skal ikke «konkurrere med næringslivet»

– Det er noe trist over Høyres Eirik Lae Solbergs forsvar for å skrote Oslo kommunes digitaliseringssatsing. Digital kompetanse kommer til å bli kjernekompetanse i nesten alle typer virksomheter – både private og offentlige. Det har både det private næringslivet og offentlig forvaltning vært for dårlige til å erkjenne, men nå begynner det heldigvis å skje ting – både i Oslo og i andre toneangivende offentlige virksomheter, sier Steen.

Finansbyråden understreker at Oslo kommune ikke skal, slik Solberg påstår, konkurrere med det digitale næringslivet.

– Men skal vi «være en kompetent og krevende kunde med stor teknologi- og markedsforståelse», slik han skriver at han ønsker, så må vi sette oss selv i stand til nettopp det. Dersom den digitale kompetansen leies inn fra prosjekt til prosjekt, så forsvinner den ut igjen etter endt kontraktsperiode og organisasjonen vil heller ikke være i stand til å nyttiggjøre seg de digitale løsningene på en optimal måte. I tillegg koster det dobbelt så mye med innleide konsulenter som med fast ansatte. Å bygge internkompetanse lønner seg på mange måter, mener Steen.

– Men, og her må jeg tydeligvis være tydelig: Oslo kommunes satsning på intern digital kompetanse betyr ikke at vi vi skal slutte å bruke markedet.

– Det betyr heller ikke at Oslo kommune skal konkurrere med markedet. Tvert imot. Vi skal bruke mye mer av markedet. Egne produktutviklere og tjenestedesignere som kan definere retning og prioritere helhetlig vil gjøre kommunen til bedre samarbeidspartnere for næringslivet. En offentlig forvaltning med høyere digital kompetanse vil også kunne stimulere næringen til å levere avanserte og etterspurte digitale tjenester som kan eksporteres globalt, sier Robert Steen, som også rekker ut en ørliten hånd til sine politiske opponenter i hovedstaden:

– Jeg tror ikke at Oslo Høyre bevisst ønsker å legge opp til en politikk som vil sette det offentlige ut av stand til å delta i den digitale samfunnsutviklingen. Heldigvis ser jeg eksempler på at Høyre i regjering støtter offensive digitale satsninger i offentlig forvaltning, sier Steen og avslutter med nok et lite stikk:

– I NAV bygges det opp et internt kompetansemiljø på digitalisering, under Høyres egen statsråd Anniken Hauglie, altså stikk i strid med det Oslo Høyre mener at man bør gjøre. Kanskje Eirik Lae Solberg bør ta seg en studietur til sin partikollega?

Skal først på Oslo Høyre-besøk

Nikolai Astrup skal snart besøke Oslo kommune, men det er meget mulig at tar han turen innom sin venner i Oslo Høyre før han banker på døra hos byrådet.

Foto

Eirik Lae Solberg er Høyres gruppeleder i Oslo bystyre. (Hans Kristian Thorbjørnsen)

– Det er veldig bra at statsministeren utnevner en egen digitaliseringsminister. Når Nikolai Astrup nå får et helhetlig ansvar for digitalisering vil det styrke utviklingen av felles elektroniske løsninger i offentlig sektor. Ved uenighet mellom statlige etater kan Astrup skjære gjennom og sørge for samordning som sikrer felles løsninger og dataflyt til beste for innbyggerne og bedriftene, sier gruppeleder for Høyre i Oslo bystyre, og lokalpartikollega med den nye digitaliseringsministeren, Eirik Lae Solberg.

– Jeg har allerede avtalt et møte med digitaliseringsministeren for å orientere han om resultatene Oslo kommune oppnådde gjennom programmet for elektroniske tjenester og om metodikken som ble brukt, sier Lae solberg.

– Ikke hør på Ap-byrådet

Astrup har liten grunn til å lytte til Ap-byrådet i Oslo som nylig skrotet dette programmet til tross for sterke resultater, mener Høyres gruppelder i Oslo. I stedet håper Lae Solberg at Astrup vil utvikle samarbeidet mellom det offentlige og IT-leverandørene fra tradisjonelle kunde-leverandør forhold, til tettere, tverrfaglige partnerskap «med tilstrekkelig smidighet til å sikre at det offentliges og sluttbrukernes behov blir best mulig ivaretatt i leveransen».

– Det krever at offentlige kunder har stor markeds- og teknologiforståelse.

– Og det er noe ganske annet enn å bygge opp omfattende interne miljøer for produktutvikling med blant annet egne hardwareutviklere, historiefortellere og evangelister slik Arbeiderpartiet insisterer på i Oslo. At finansbyråden mener Oslo kommune skal konkurrere med Google og Facebook er først og fremst litt komisk og definitivt ikke et eksempel til etterfølgelse.

Powered by Labrador CMS