Samfunn

Anders Opedal tar over for Eldar Sætre som konsernsjef i Equinor.

Equinor vil bli klimanøytralt i løpet av 30 år

Ambisjonen omfatter utslipp fra produksjon og forbruk av energi. Den setter en klar strategisk retning for langsiktig verdiskaping i tråd med Paris-avtalen.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere i år annonserte Equinor sine planer om å oppnå klimanøytrale globale operasjoner innen 2030 og redusere absolutte klimagassutslipp i Norge til nær null innen 2050.

Samtidig la selskapet frem en strategi for lønnsom vekst innen fornybar energi, samt en ambisjon om å redusere netto karbonintensitet fra energien Equinor leverer.

Å fortsette å levere på ambisjonene på kort og mellomlang sikt vil være avgjørende for å oppnå klimanøytralitet på lang sikt, skriver selskapet på sine nettsider.

– Equinor skal være et ledende selskap i det grønne skiftet. Det er en god forretningsstrategi å sikre langsiktig konkurranseevne i en tid med store endringer i globale energisystemer og i en verden som beveger seg mot klimanøytralitet.

– Vi vil i månedene fremover oppdatere vår strategi for å skape verdier for våre aksjonærer og realisere ambisjonen om klimanøytralitet, sier Anders Opedal som mandag tok over som konsernsjef i Equinor i en melding.

Global nedgang

Equinor forventer en gjennomsnittlig årlig produksjonsvekst for olje og gass på rundt tre prosent fra 2019 til 2026.

Samtidig forbereder selskapet seg på en gradvis nedgang i den globale etterspørselen etter olje og gass fra rundt 2030.

Verdiskaping, ikke produksjonsvolum, er og vil være styrende for Equinors beslutninger. På lengre sikt forventer Equinor å produsere mindre olje og gass enn i dag.

Fornybar energi vil være et betydelig vekstområde for å utvikle Equinor som et bredt energiselskap.

Equinor har allerede satt ambisjoner om lønnsom vekst innen fornybar energi og forventer å oppnå en produksjonskapasitet på 4-6 gigawatt innen 2026 og 12-16 gigawatt innen 2035.

Selskapet vil utnytte sin ledende posisjon innen havvind og planlegger å forsterke innsatsen med å sikre tilgang til nye vindareal med ønske om akselerert lønnsom vekst.

Equinor vil etablere fornybar energi som et eget rapporteringssegment fra første kvartal 2021.

Felles utfordring

For å oppnå ambisjonen om klimanøytralitet er det nødvendig med et velfungerende marked for karbonfangst og -lagring (CCS) og naturlige karbonsluk, samt konkurransedyktige teknologier for hydrogen.

Med kompetanse fra olje og gass er Equinor godt posisjonert for å utvikle lavkarbonteknologier og etablere klimanøytrale verdikjeder.

Equinor er allerede ledende i utviklingen av denne industrien gjennom prosjekter som Northern Lights, med mål om å lagre CO2-fra industrielle anlegg i Europa.

Selskapet legger til grunn at en økende andel av olje og gass vil bli brukt til petrokjemiske produkter frem mot 2050.

– Klimaendringer er vår felles utfordring. For å oppnå klimanøytralitet, for samfunnet og for Equinor, må myndigheter, industri, investorer og forbrukere jobbe sammen. I fellesskap kan vi løse teknologiske og kommersielle utfordringer, kutte utslipp og utvikle karbonfangst og -lagring og klimanøytrale verdikjeder, sier Opedal.

Powered by Labrador CMS