Samfunn

Leder for NITO Studentene, Silje Skyttern.

– Frykter svekket kvalitet og at flere dropper ut

Nær dobbelt så mange har fått plass på IT-studier som det er dimensjonert for. NITO Studentene varsler om at overbooking er et stort problem som må tas tak i.

Publisert Sist oppdatert

At flere søker seg til IKT- og ingeniørrettede studier lover godt for framtida, mener leder for NITO Studentene, Silje Skyttern. Men medaljen har også en bakside

– Vi ser at IKT-rettede studieretninger er en trygg vei å gå med tanke på jobb etter endte studier. Vi er avhengige av dyktige IKT-ingeniører og andre ingeniører generelt i tiden som kommer, særlig med tanke på datasikkerhet. Hackerangrep får vi eksempler på nesten daglig, sier lederen for NITO Studentene.

Nesten dobbelt så mange

Samtidig viser opptakstallene fra Samordna opptak at det er 92 prosent flere som får tilbud om studieplass enn det er planlagte studieplasser i IKT og informatikk. Dette kan bidra til lavere studiekvalitet med resultatet at folk faller fra.

– Tar vi utgangspunkt i et studiested som har 100 studieplasser vil det i gjennomsnitt være 192 som vil gå her. Hva skal studiestedene gjøre med disse 92? Har de egentlig kapasitet til å ta imot så mange? Hva vil skje med kvaliteten på studiene, spør hun.

En varslet katastrofe

NITO Studentene har lenge varslet at overbooking er et stort problem som må tas tak i.

– Norge trenger kvalitet framfor kvantitet i kandidatene som skal uteksamineres. Fra vår studentundersøkelse vet vi 40 prosent av studentene vurderer å slutte. Blant grunnene til at våre studenter vurderer å slutte er manglende oppfølging og veiledning (cirka 28 prosent). Overbooking er noe som sterkt bidrar til dette.

– Det er bra at mange kommer inn og ønsker plass på ingeniør- og teknologistudiene. Men når studiestedene tar inn for mange studenter, frykter jeg også at kvaliteten på utdanningen vil gå ned, poengterer Skyttern.

Powered by Labrador CMS