Uavhengig av partipreferanser må man kunne si at Erna Solberg, hennes regjering og resten av stortingspolikerne har loset oss ganske godt gjennom koronaåret 2020. 

Foto

Heiko Junge / NTB

Erna Solberg

Godt jobba

Publisert: 18. desember 2020 kl 08.17
Oppdatert: 18. desember 2020 kl 08.23

Erna Solberg, Bent Høie og resten av regjeringen har i det store og det hele loset landet vårt godt gjennom koronaåret 2020. Ja, man kan gjerne ta med både Støre, Vedum, Jensen, Lysbakken, Bastholm og Moxnes på den samme skrytelista.

Norske politikere er ganske gode når det gjelder.

Tross lugging her og der, en del klager, og noen litt merkelige utslag av koronatiltakene, så må vi kunne oppsummere med at Erna Solberg og de de andre politikerne våre så langt har stått stødig og godt gjennom krisen.

Du har sikkert hørt det før – det handler om tillit. Om den nærmest naive tilliten vi i Norge har til våre myndigheter. Men den har kommet godt med i år. Vi har stort sett gjort som Erna og Bent har befalt. Og særlig hvis det er Camilla Stoltenberg og Espen Nakstad som har anbefalt befalingene. Vi kjøper dem tvert.

Og derfor har de aller fleste av oss tålt nedstenging, restriksjoner og kjøkkenbenken som arbeidsplass.

Derfor har vi kvalt alle tilløp til «opprør» mot munnbindpåbud og hjemmefester ved fødselen, og gang på gang stålsatt oss for brilledugg på matbutikken og enda en rødvinskveld med nærkohorten.  

Det er ikke alt dette som er verdt å takke for, men det vi kan takke for er at antall smittede og døde av Covid 19 er blant de laveste i verden. Vi kan takke for at de aller fleste av oss fortsatt har til smør og husleie og at helsevesenet er såpass robust at de stort sett har «stått han av».

Saken fortsetter under annonsen

Nå er selvsagt dette en fattig trøst for de som faktisk har mistet noen, vært alvorlig syke, mistet jobben eller måttet se sitt livsverk lagt i konkursgrus.

Men det kunne vært så mye verre. Regjeringen har våget å handle, og stortingspolitikerne har stort sett støttet opp om Erna Solbergs krisehåndtering. Det samme har våre lokale politikere gjort. Og byråkratiet. Det er nemlig ikke få byråkrater som har jobbet nærmest døgnet rundt de siste ni månedene. Husk at hver gang Erna Solberg, Bent Høie eller Raymond Johansen i Oslo skal lage en regel, en veileder eller en innstramming – så må en gjeng byråkrater dykke ned i lovverket, beregne konsekvensene og vurdere risikoene. Og helst «med en gang».

Det er nemlig ikke få byråkrater som har jobbet nærmest døgnet rundt de siste ni månedene

Så hvis en smarting i Dagbladet nå finner ut at hen vil sjekke overtidsbruken og eventuelle brudd på arbeidsmiljøloven i Helsedirektoratet, Justisdepartementet, Folkehelseinstituttet eller helseetaten i Oslo kommune – så vær så god, der har du «en sak», for å si det forsiktig.

Vi har i månedsvis hyllet heltene i helsevesenet, i dagligvarebransjen, i transportsektoren og skolen. Og det skal vi fortsette å gjøre. Men de fortjener faktisk en takk, våre folkevalgte også. Det samme gjør alle de byråkratene som så lenge har måttet se langt etter sommertid og langhelg.  

Det har ikke gått smertefritt. Beredskapen var ikke på plass da pandemien slo inn. Og det handlingsrommet regjeringen fikk fra Stortinget til å ta avgjørelser utenom de ordinære demokratiske prosessene har vart i overkant lenge, og er i ferd med å bli problematisk.

Men i dag nøyer vi oss med å si «godt jobba». Kritikken kommer vi tilbake til neste år.

Saken fortsetter under annonsen