Samfunn

Administrerende direktør i Forskningsrådet John-Arne Røttingen.

Norske forskere satte ny rekord i mottatte EU-midler

Aldri før har norske forsknings- og innovasjonsaktører konkurrert seg til flere EU-midler. Siden mai har de mottatt vel 2,2 milliarder kroner.

Publisert Sist oppdatert

Det siste halvåret har ekstra mange næringslivsaktører og offentlige og private helseaktører vunnet gjennom med EU-søknadene.

Forskningsrådet skriver på sine nettsider at norsk suksess på den europeiske konkurransearenaen danner et godt grunnlag for både grønn omstilling i næringslivet og for en covid-19-vaksine.

Den største enkelttildelingen gikk til den globale koalisjonen for forebygging av epidemier og pandemier (CEPI) som har fått nærmere 1,1 milliarder kroner til prosjektet COVID-19 VACCINES.

– Det siste året har vi sett tydelig hvordan forskning og innovasjon er helt sentralt for å løse de store samfunnsutfordringene vi står overfor. Arbeidet til CEPI vil nok bare bli enda viktigere fremover, og at de nå har konkurrert seg til en så stor sum i Horisont 2020 synes jeg er svært gledelig, sier administrerende direktør i Forskningsrådet, John-Arne Røttingen i en melding.

Konkurransefortrinn

Koronasituasjonen gjør at næringslivet verden over er inne i en tøff periode. Tidligere kriser har vist at næringslivsaktører som satser på forskning og innovasjon får et konkurransefortrinn og dermed klarer seg bedre senere.

Flere av de norske prosjektene som har fått EU-midler er Green Deal-utlysninger. Det vil si prosjekter som skal bidra til at Europa blir klimanøytralt innen 2050.

– At norsk næringsliv når opp i denne internasjonale konkurransen viser at vi har omstillingsdyktige bedrifter i Norge som utvikler kompetanse, teknologi og løsninger det er etterspørsel etter. Norsk deltakelse i Horisont 2020 har bidratt til arbeidsplasser og verdiskaping over hele landet. Vi går inn i den neste programperioden med høye ambisjoner for norsk næringsliv, sier Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge.

Powered by Labrador CMS