Samfunn

Verdensberømt post mortem

Noen ganger blir uskyldige mennesker som dør som følge av maktovergrep eller andre grufulle hendelser verdensberømte etter sin død.

Publisert Sist oppdatert

De fleste som ender livet slik, får vi aldri vite om, men dersom det foreligger et bilde eller en video som dokumenterer et hendelsesforløp, er veien til berømmelse tragisk og kort.

Det var det som skjedde med George Floyd. Den 46 år gamle afroamerikaneren som forsøkte å leve et helt ordinært liv i den amerikanske byen Minneapolis.

Mandag 25. mai ble han arrestert av fire politimenn og lagt i bakken. George Floyd døde etter at en av politimennene satte kneet sitt over nakken hans – og holdt det der i over åtte minutter.

«I can’t breath», var hans siste ord, som tydelig kan høres på den brutale videoen som gjorde George Floyd verdensberømt.

«The Gentle Giant» forteller hans venner at han bla kalt. Floyd var drøye to meter høy, og hadde ifølge de som kjente ham en rolig, vennlig og «easy going» framtoning.

George Floyd er født i Nord-Carolina, men vokste opp og bodde lenge i Houston. Det fortelles at han var en atlet i sine yngre dager, og var stjerne på skolelagene i både basketball og amerikansk fotball.

Men livet hans har ikke bare vært «easy going». Han droppet etter hvert ut av videregående skole, og jobbet en stund med musikk. Rap og hip-hop. I 2009 ble han dømt til fem års fengsel for et ran i Houston, Texas i 2007.

I Houston har han en datter som nå er seks år. Etter å ha sonet ferdig ransdommen sin, flyttet Floyd til Minneapolis i Minnesota for å skaffe seg jobb og «få skikk på livet sitt», skriver amerikanske medier. Og han var på god vei. I Minneapolis fikk han både kjæreste og jobb. De siste årene var han først lastebilsjåfør og siden dørvakt ved latinamerikansk restaurant. Stamgjester ved restauranten Conga beskriver Floyd som en trygg og trivelig fyr, som «spilte fornærmet» dersom han ikke fikk en klem når gjestene kom.

Men så kom korona. Og George Floyd mistet jobben. Han skal også ha blitt smittet av Covid-19, men ble ikke syk.

Årsaken til at han ble anholdt av politiet var at de hadde fått melding om at «noen» hadde betalt med en falsk 20 dollarseddel i en kiosk.

Floyd hadde handlet sigaretter i den samme kiosken omtrent samtidig. Det er også et lite paradoks at eieren av kiosken har fortalt at Floyd var en «regular», som alltid var hyggelig og som aldri har skapt trøbbel.

Turen til den lokale kiosken 25. mai i år ble fatal for George Floyd.

Men kunne noe lignende ha skjedd i Norge?

At politiet gjør feil og noen ganger foretar grove maktovergrep, skjer over alt, og vi skal ikke tro at norsk politi er feilfritt. Men dette? Fire politifolk, våpen og kne mot nakke i åtte minutter mot en ubevæpnet mann som er mistenkt for å ha betalt for røyk med en falsk pengeseddel?

Forhåpentligvis ikke. I USA varer den såkalte politiskolen (akademiet) mellom ni uker og seks måneder avhengig av hvilken stat du er i. Det er delstatene som bestemmer innretningen på utdanningen. Dog trengs det en viss grunnutdanning for å komme inn på de politiskolene, blant annet er det krav om tjeneste i forsvaret. I Minnesota varer politiskolen i 16 uker.

I Norge må man gjennom et tre-årig høyskoleløp – en bachelorutdanning.

Det kan bety en stor forskjell når folk roper at de ikke får puste.

Powered by Labrador CMS