Samfunn

Byråd for helse, eldre og innbyggerdialog Robert Steen.

– Vi har ikke fått svarene vi trengte

Helseprosjektet Akson kan måtte gå videre uten Oslo som ser på andre løsninger.

Publisert Sist oppdatert

Innen onsdag denne uken må landets kommuner svare Helse- og omsorgsdepartementet om de vil støtte det videre arbeidet med ny journalløsning for kommunehelsetjensten, det såkalte Akson-prosjektet som totalt er anslått å kunne koste 22 milliarder kroner og kunne tas i bruk om ti år.

Fredag sist uke ble det offentliggjort en ekstern kvalitetssikringsrapport som slo fast at den samlede risikoen for at prosjektet er meget høy. Blant annet ble det igjen vist til at de samfunnsøkonomiske gevinstene fra Akson er redusert fra 14,4 milliarder kroner til 2,9 milliarder kroner avhengig av kommunenes oppslutning.

De største usikkerhetene er knyttet til om leverandørmarkedet vil klare å levere ønsket løsning, ifølge rapporten.

Prosjektledelse og eierstyring er også risikomomenter: «Det er usikkerhet knyttet til eiers evne til å ta riktig beslutninger til riktig tid, heter det i rapporten, samt programdirektør og prosjektleders evne til å styre program og prosjekt».

Akson er foreslått finansiert som et spleiselag mellom staten og kommunene.

Målet er at alle kommuner, utenom de i Midt-Norge som har valgt å gå sin egen vei og utvikle et eget system, skal delta, men det gjenstår fortsatt flere nølere. Så langt har 123 kommuner gitt sin tilslutning.

Ifølge en oversikt hos KS representerer disse kommunene over 51 prosent av befolkningen utenom Midt-Norge.

Helseminister Bent Høie gikk på fredag ut i Dagens Medisin og erklærte at man reelt var kommet over 55 prosent av befolkningen hvis man tar med avtaler som er inngått, men ikke signert ennå. Dette har han tidligere satt som en nødvendig milepæl for å kunne gå videre.

Nesten alle de største byene er med, blant dem Bergen, Stavanger, Bærum, Kristiansand, Drammen og Asker.

Ikke tilfredstillende

Men Oslo som via helsebyråd Robert Steen har signalisert at det fortsatt ikke er kommet tilfredsstillende svar på en rekke spørsmål som kritkere har reist mot styringen av prosjektet, har fortsatt ikke gitt signert avtalen.

Steen gjentar dette i dag til Dagens Perspektiv.

– Så lenge vi ikke får svar, så kommer vi ikke til å signere intensjonsavtalen, sier han.

Vil det være aktuelt for Oslo kommune å utvikle løsninger på egenhånd?

– Vi har behov for elektronisk pasientjournal når vi åpner ny legevakt på Aker sykehus innen 2023. Og dette må vi nå orientere oss om på egen hånd når det ser ut til at Akson-prosjektet ikke løser de utfordringene som vi har pekt på, sier han.

Steen har lenge vært en forkjemper for såkalt smidig utvikling av IKT-tjenester, noe Akson-prosjektet er blitt kritisert for å ikke være et eksempel på.

– Det er en forutsetning i 2020. Nå kommer vi til å tenke på storbylegevakten som en første fase med løsninger som kan videreutvikles om noen andre skulle være interessert, sier han og forklarer at det vil være naturlig at det lages slik at det kan kobles opp til nasjonale løsninger dersom disse skulle komme på plass.

– Det får være vårt ansvar oppi dette, sier han.

Tror du det blir noe av Akson uten Oslo?

– Ja, det ser ut til at det er nok kommuner til at de kan iverksette det, så jeg regner med at de kommer til å gå videre.

Steen er klar på at Oslo deler det nasjonale målbildet om digitale løsninger som støtter helsevesenet og gir sømløse helsedata der og når det er behov for dem. Problemet er eierskapet, samhandlingen og finansieringen.

– En fungerende løsning forutsetter at vi er sammen om å tro på den, og vi har ikke opplevd at det er brukt mye tid på å komme frem til en felles forståelse, sier han.

Heller ikke de halvstore kommunene Moss og Skien har signert intensjonsavtalen.

I Skien kommune kom saken opp i bystyret 18. juni. Rådmannens anbefaling om å undertegne avtalen, ble stemt ned.

Bystyrets vedtak ble at en større andel av kostandene må dekkes av staten før kommunen kan slutte seg til prosjektet. Hva det til slutt vil føre til at reduserte kostnader for kommunen burde også utredes og man ønsket seg bedre oversikt over konsekvenser for personvernet.

Selv om kvalitetssikringen mener at kostnadene er solid utredet, betyr dette at kommunen ikke vil kunne ta opp spørsmålet igjen før i september, ifølge leder for Bystyresekretariatet i Skien kommune Torstein Roaldkvam.

Nasjonal løsning

Kvalitetssikrerne anbefaler en nasjonal tjenesteleverandør, der staten anskaffer og drifter journalløsningen, og alle kommuner, fastleger og andre avtaleparter blir pålagt å ta i bruk løsningen.

Powered by Labrador CMS