Samfunn

Eliten mener mangel på klimatiltak er den største trusselen

2020 ble året som viste hva det faktisk koster å ignorere globale trusler, ifølge World Economic Forum.

Publisert Sist oppdatert

World Economic Forum i Davos pleier å bli avholdt i februar, men i år er det bestemt at selve møtet skal skje på sommeren, på grunn av pandemien.

Dermed blir det videomøter på den globale eliten denne vinteren, i det man har valgt å kalle Davos Dialogues som skal avholdes 25 januar.

En tradisjon som holdes i hevd er utgivelsen av den årlige rapporten om globale trusler.

De siste 15 årene har denne rapporten pekt på alt det som kan gå galt. Hver eneste utgave har pekt på faren ved en global pandemi. Dette ble året hvor vi lærte hva det faktisk fikk å si å ta en slik risiko på alvor og sørge for den nødvendige beredskapen.

– 2020 ble trusselen om en global pandemi til virkelighet, noe vi har advart mot lenge, sier Saadia Zahidi som leder World Economic Forum.

– Vi vet hvor vanskelig det er for myndighetene, næringslivet og andre å håndtere slike langsiktige trusler, men lærdommen her er at det hjelper ikke å ignorere dem, sier hun.

Foto De største truslene ifølge World Economic Forum Global Risks Report 2021

Rapporten har delt truslene inn i perioder. Ikke overaskende er det smittsomme sykdommer som blir ansett som mest truende på kort sikt (0 til 2 år) på grunn av stor potensiell skadevirkning. Her finner vi også ekstremvær som blir ansett som trusselen med høyeste sannsynlighet for å inntreffe.

På litt lengre sikt (3 til 5 år) ser eliten for seg at boblene som har bygget seg opp i aksje- og eiendomsmarkedene kan sprekke. En gjeldskrise er også under oppbygging og kan bli et problem fremover.

Ser man enda lenger frem (5 til 10 år) peker rapporten på eksistensielle kriser som masseødeleggelsesvåpen og staters kollaps som faktiske trusler. Det betyr ikke at det er sannsynlig, men skadene vil være så betydelige at man må ta det på alvor likevel.

– Pandemiens herjinger vil påvirke hvordan organisasjoner jobber med kunder og kollegaer lenge etter at vaksinen er distribuert. Med nye arbeidsmåter kommer nye sårbarheter. Rask digitalisering øker cyber-trusselen, sier Carolina Klint som er risiko manager i Continental Europe Marsh i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS