EU-kommisjonen foreslår at det innføres egne koronasertifikater som gir vaksinerte innehavere og andre som har testet negativt eller er friskmeldt etter smitte, anledning til å reise innen unionen uten å havne i karantene. 

Foto
AP / NTB
 
 
FT

EU-kommisjonen presenterer plan for vaksinepass

Publisert: 17. mars 2021 kl 08.10
Oppdatert: 17. mars 2021 kl 08.10

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen opplyste i begynnelsen av mars at hun ville foreslå et slikt sertifikat, som også omtales som vaksinepass.

Ifølge Financial Times kommer forslaget om et «digitalt grønt sertifikat» på bordet onsdag.

Sertifikatet vil bli gitt til personer som enten kan bevise at de er vaksinert, kan legge fram negativ koronatest eller som kan dokumentere at de er friske etter å ha vært smittet tidligere.

Sertifikatet skal sikre innehaveren mot å bli pålagt karantene ved reiser til andre EU-land.

Det er særlig land som Hellas, som har en stor og viktig turistnæring, som har vært pådrivere for innføring av slike sertifikater og helst før sommersesongen.

Vaksinepass var tema på et EU-toppmøte i slutten av februar, og blant dem som tok til orde for å innføre det, var Tysklands statsminister Angela Merkel.

– Alle er enige om at vi trenger vaksinesertifikater, sa hun etter toppmøtet.

Saken fortsetter under annonsen

Frankrike har vært skeptisk til innføring av slike vaksinepass og mener at ordningen vil diskriminere dem som står sist i køen for å få vaksine.

Det er også uenighet i EU om hvilke vaksiner man må ta for å få et sertifikat, ettersom medlemslandet Ungarn har tatt i bruk russisk og kinesisk vaksine som ikke er godkjent i EU.