«Firerbanden» bestående av Ap, Frp, Sp og SV, har lagt fram nok en pakke med koronaforslag som regjeringen må følge, denne gangen om importsmitte. 

Håkon Mosvold Larsen / NTB
 
 

Opposisjonen enig om ni forslag for å styrke innsatsen mot importsmitte

Publisert: 19. januar 2021 kl 10.42
Oppdatert: 19. januar 2021 kl 10.42

Partiene ber blant annet regjeringen sørge for obligatorisk karantenehotell betalt av arbeidsgivere for arbeidsinnvandrere dersom arbeidsgiver ikke kan stille med tilfredsstillende løsninger, samt at det innføres strenge reaksjoner mot arbeidsgivere som bryter karanteneregler ved import av arbeidskraft.

De ber også regjeringen fjerne ordningen som åpner for å teste seg i kommunen 24 timer etter ankomst, og ber om at det sikres tilstrekkelig testkapasitet ved lufthavnene slik at testing kan skje på flyplassen ved ankomst.

– Fordi landet vårt har mye arbeidsinnvandring, har de fire landene samlet seg om flere forslag. Vi mener at regjeringen har vært for bakpå, man har slept beina etter seg etter hvert som smittetallene har økt, sier Aps Ingvild Kjerkol.

Frp ville gå lenger

– Jeg tror ganske mange i det norske land er provosert over at vi som bor her må leve under ganske strenge restriksjoner, samtidig som de har registrert at det ikke er kontroll på grensene og de som kommer inn i landet, sier Frps Sylvi Listhaug.

De fire opposisjonspartiene, som har flertall på Stortinget, har samlet seg om totalt ni tiltak. Listhaug sier Frp ønsket å gå lenger, men ikke fikk med seg flertallet på tiltak som for eksempel døgnbemanning av alle grensestasjoner, obligatorisk koronatest ved innreise, at utenlandske koronatester avvises og skjerpelser i innreisebestemmelsene.

– Men vi er glad for at vi har samlet opposisjonen til en del forslag som går i riktig retning, sier Listhaug.

Saken fortsetter under annonsen

Flere stikkprøver

Kjerkol mener testplikten som regjeringen innførte 2. januar var et system fullt av svakheter og har ført til mange utfordringer for kommunene.

– For å hindre at dette skal bli et svarteperspill mellom regjeringen og kommunene, har vi samlet oss om flere tiltak for å få disse systemene til å flyte bedre, sier hun.

Forslagene innebærer blant annet å tilføre kommunene tilstrekkelige ressurser for å øke testkapasiteten.

Partiene ber også om et bedre kontrollsystem for etterlevelse av testplikt og karanteneplikt med økt bruk av stikkprøver og bruk av bøter.

I tillegg til enigheten om tiltak mot importsmitte, samlet de fire partiene seg mandag kveld om 24 forslag for å forsterke krisetiltakene under pandemien.

Finn ledige stillinger på lederjobb.no