Samfunn

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum (Sp) håper regjeringen følger opp opposisjonens krisevedtak og ikke skriver dem bort med «system- og byråkratiargumenter».

Vedum frykter trenering av Stortingets krisevedtak

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum ber regjeringen legge prestisjen til side og følge opp Stortingets krisevedtak. – Det handler om å gi folk trygghet, sier han.

Publisert Sist oppdatert

Fredag klokken 12 legger regjeringen fram sin nye krisepakke med en rekke tiltak for bedrifter, permitterte, studenter og andre som er rammet av pandemien.

På toppen ligger 33 anmodningsvedtak som opposisjonen på Stortinget vedtok forrige uke til tydelig uttalt irritasjon fra regjeringspartiene.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier han er spent på i hvilken grad regjeringen kommer til å følge opp tiltakene, og peker på at regjeringen formelt ikke er juridisk bundet av dem, selv om sedvane tilsier at de skal følges opp.

– Alle vet at hvis man ikke vil, så kan man bruke alle mulige system- og byråkratiargumenter mot det, sier Vedum til NTB.

– Surmuling og sutring

Da tiltakene ble debatterte i stortingssalen sist tirsdag, uttrykte både statsminister Erna Solberg (H) og representanter for de andre regjeringspartiene sterk misnøye med både opposisjonens prosess og flere av tiltakene. De mente vedtakene var dårlig faglig utredet, kunne føre til Esa-trøbbel og i verste fall forsinke kompensasjonsordningene.

– Når man gjør et arbeid på den måten, uten en faglig vurdering, så må man være åpen for at noen av disse tingene må revurderes, basert på om de er gjennomførbare eller ikke, uttalte Erna Solberg i debatten.

– Jeg håper ikke at de prøver å skrive seg mest mulig ut av det, og at de på grunn av prestisjen ikke har hatt et reelt ønske om å jobbe aktivt med vedtakene, sier Vedum.

– Nå må vi legge prestisjen til side, for dette handler om å hjelpe folk gjennom krisen, sier han.

Frps finanspolitiske talsperson Sylvi Listhaug sier hun også frykter trenering, men sier hun forventer at regjeringen leverer på vedtakene.

– Da vi behandlet dette på Stortinget, var det en sutring og surmuling fra regjeringspartiene som overrasket oss ganske mye, og jeg hadde håpet de hadde vært litt mer konstruktive. Men vi håper de siden sist har fått jobbet godt med det, og at de vil følge det opp bedre enn vi kunne frykte, sier Listhaug.

Listhaug sier hun også forventer at flere av tiltakene blir styrket ytterligere etter nedstengningen av 25 østlandskommuner og stengningen av grensene til Norge.

Opposisjonens krisevedtak

Ap, Sp, Frp og SV ble i forrige uke enige om en rekke økonomiske koronatiltak, samt ni vedtak for å forhindre importsmitte:

Økonomiske tiltak:

1. «Stortinget ber regjeringen utvide permitteringsperioden til 01.10.2021»

2. «Stortinget ber regjeringen forlenge forhøyet sats på dagpenger, 80 % av dagpengegrunnlag opp til 3G, til 01.10.2021»

3. «Stortinget ber regjeringen vurdere å utsette arbeidsgiverperiode 2 til 1. juli 2021»

4. «Stortinget ber regjeringen oppheve ventetid på tre dager for å motta dagpenger til 01.10.2021»

5. «Stortinget ber regjeringen forlenge maksimal periode for mottak av dagpenger til 01.10.2021, også for de tilfeller som gikk ut over maksimal periode fra 1. november til datoen endringen er implementert»

6. «Stortinget ber regjeringen forlenge ordningen med inntektssikring for selvstendig næringsdrivende og frilansere til 01.10.21 med sammenligningsgrunnlag 2019»

7. «Stortinget ber regjeringen forlenge ordningen med inntektssikring for lærlinger (også for nye tilfeller) fram til 01.10.2021»

8. «Stortinget ber regjeringen forlenge midlertidige regler for sykepenger til arbeidstakere, frilansere og selvstendig næringsdrivende til 01.07.2021»

10. «Stortinget ber regjeringen videreføre veilederen om avhending av bolig eller andre eiendeler for å få innvilget sosialhjelp til 01.10.2021»

11.«Stortinget ber regjeringen raskest mulig opprette en krisestøtteordning for studenter som har opplevd inntektstap grunnet koronapandemien i vårsemesteret 2021. Ordningen skal være mer tilgjengelig og ha en høyere stipendandel enn ordningen våren 2020 og ta utgangspunkt fra en ramme hvor stipendene utgjør 1 mrd. kroner»

12. «Stortinget ber regjeringen sørge for at delvis permitterte drosjesjåfører må på meldekort kunne registrere den tid man faktisk har hatt kjøring, ikke all ventetid mellom oppdrag»

13.«Stortinget ber regjeringen styrke mulighetene for at bedriftsintern opplæring kan bli et reelt alternativ til permitteringer, også for store industribedrifter».

14. «Stortinget ber regjeringen i tiltakspakken som er varslet i januar fremme forslag om en pakke på minimum 1 mrd. med forsterkede arbeidsrettet tiltaksplasser for arbeidsledige og permitterte, økte ressurser til oppfølging og veiledning av permitterte og arbeidsledige, samt styrking av midlene til bedriftsintern opplæring og partsstyrte kompetansetilbud»

15. «Stortinget ber regjeringen i samarbeid med partene i arbeidslivet, senest i løpet av februar, fremme forslag om en ny modell for lønnsstøtte slik at folk kan holdes i jobb fremfor å være permittert»

16. «Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å forlenge den generelle kompensasjonsordningen fram til 1. juli 2021 med kompensasjonsgrad på 85%»

17. «Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å inkludere myndighetspålagt vedlikehold og tilsyn i kompensasjonsordningen for faste utgifter»

18. «Stortinget ber regjeringen foreslå tilpasninger i støtteordningene som bidrar til at bedrifter med egne ansatte/som eier egne driftsmidler likebehandles med bedrifter som leier personell/leaser utstyr»

19. «Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å videreføre og styrke ordningen med å tilføre midler til kommuner med arbeidsledighet over landsgjennomsnittet slik som ble gjort i nysalderingen av statsbudsjett 2020. Denne ordningen skal særlig komme bedrifter som er rammet av lokale eller nasjonale smitteverntiltak eller nedstengninger til gode»

20. «Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å styrke omstillingsordningen som går via Innovasjon Norge til reiseliv, eventbransjen, serveringsbransjen og andre bransjer som rammes hardt av smitteverntiltakene, innenfor en ramme på 1 mrd.»

21. «Stortinget ber regjeringen sikre at støtteordningen for publikumsåpne arrangement videreføres fram til 1. juli 2021, og at grensen for størrelse på arrangement reduseres og tilpasses smittevernbegrensning»

22. «Stortinget ber regjeringen opprette en søknadsbasert tilskuddsordning (ventilordning) for bedrifter som ikke i tilstrekkelig grad omfattes av eller faller utenfor den generelle kompensasjonsordningen»

23. «Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å utsette krav om innbetaling av mva., arbeidsgiveravgift og forskuddsskatt til 1. juli 2021».

I tillegg er Ap, Sp og Frp, som sammen kan danne flertall på Stortinget, enige om følgende forslag:

24. «Stortinget ber regjeringen opprette en kompensasjonsordning for flyselskaper med norsk driftstillatelse som har drevet over tid i Norge. Formålet med ordningen skal være å sikre det norske rutetilbudet, trygge norske arbeidsplasser i luftfarten, og det skal stilles krav som sikrer at støtten ikke går til selskapenes kreditorer og aksjonærer. Støtten skal bidra til å sikre faste og direkte ansettelser med norske lønns- og arbeidsvilkår i luftfarten»

Vil kutte serveringsmoms

Blant vedtakene som regjeringen har varslet kan være krevende, er blant annet kravene om å innføre en ventilordning for bedrifter som i dag faller utenfor kompensasjonsordningene og å likebehandle de som leier og de som eier egne driftsmidler.

Vedum sier det er viktig å gjennomføre disse punktene fordi de er ment å rette opp urettferdigheter i dagens ordninger.

Vedum håper også regjeringen følger opp noen punkter Sp ikke fikk flertall for blant de andre opposisjonspartiene, som å innføre lavere moms for serveringsbransjen, samt å kutte arbeidsgiverperioden fra ti til fem dager.

Opposisjonens tiltak mot importsmitte:

Ap, Sp, Frp og SV ble i forrige uke enige om ni vedtak for å forhindre importsmitte:

Tiltak mot importsmitte:

  • Tilføre kommunene tilstrekkelige ressurser for å øke testkapasiteten i samsvar med testplikt direkte ved ankomst og ved karantenehotell, og for å kunne sikre økt testing for covid-19 blant risikogrupper i kommunale helseinstitusjoner.

  • Sikre tilstrekkelig testkapasitet ved lufthavnene slik at testing kan skje på flyplassene ved ankomst.

  • Bedre kontrollsystem for etterlevelse av testplikt og karanteneplikt med økt bruk av stikkprøver og bruk av bøter.

  • Obligatorisk karantenehotell betalt av arbeidsgivere for arbeidsinnvandrere hvor arbeidsgiver ikke kan stille med tilfredsstillende løsninger og sikre at det føres tilstrekkelig kontroll med disse.

  • Å raskt få på plass en kobling mellom innreiseregisteret og MSIS-labdatabase i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger, for å sikre bedre oppfølging av plikt for testing og overholdelse av karanteneregler/isolasjon.

  • Fremme forslag om strenge reaksjoner mot arbeidsgivere som gjennom sin virksomhet bryter karanteneregler ved import av arbeidskraft.

  • Fjerne ordningen som åpner for å teste seg i kommunen 24 timer etter ankomst.

  • Styrke Arbeidstilsynet slik at de kan øke sin aktivitet med tilsyn på arbeidsplasser.

  • Styrke kontrollen ved grenseovergangene, herunder tilpassede løsninger ved mindre trafikkerte grenseoverganger.

– Slå opp åpne dører

Erna Solberg uttalte forrige uke at en rekke av vedtakene til opposisjonen var som å slå opp åpne dører, fordi regjeringen allerede jobbet med det samme.

Det gjaldt blant annet støtte til studentene og en rekke av forslagene om å stramme inn kontrollen på grensen.

Så langt er det kjent at regjeringen vil kvittere ut kravene om å øke støtten fra 80 til 85 prosent i kompensasjonsordningen, forlenge ordningen med utsatt innbetaling av skatt og avgifter for kriserammede bedrifter, samt å gi personer som nylig har gått ut maksperioden på dagpenger rett til å søke dagpenger igjen.

Regjeringen har også varslet milliardbeløp øremerket tiltak til barn og unge.

Powered by Labrador CMS