Synspunkt

FIFA-president Gianni Infantino (til høyre) er en av dagens ledere som lever i utakt med en verden som dramatisk har forandret seg, skriver Lars Esholdt. Foto: Hannah McKay / Reuters

Synspunkt | Lars Esholdt: Ledere i utakt

FIFA-president Infantino, president Putin og den selvutnevnte kandidaten Trump lever i utakt med en verden som dramatisk har forandret seg, skriver Lars Esholdt.

Publisert Sist oppdatert

­Lars Esholdt er hodejeger og eier av Esholdt Excecutive Search i Oslo.

Lyst til å sende oss et innlegg? E-post-adressen er synspunkt@dagensperspektiv.no

De store bevegelsene blant store deler av befolkningen synes å skje slik:

  • fra splittelse til inklusjon og toleranse
  • fra kamp mot andre til solidaritet for å bevare vår planet
  • fra egen vinding til bekjempelse av korrupsjon og ulikhet
  • fra enehersker-tendenser til transparent demokrati.

Konkret kan ovennevnte uttrykkes fra Infantino til Lise Klaveness. Klaveness representerer kjærligheten og pasjonen for sporten. Hun representerer idealet og det er deilig og forfriskende og ikke minst på høy tid. Hun uttrykker friheten til å være seg selv.

Enklere å stå ute og mene noe

Det er åpenbart enklere å stå ute og se inn og gjøre seg opp meninger og kritisere. Alle bør passe seg for å ta friheten fra mennesker som ønsker eller ikke ønsker et regnbuebind på armen.

FIFA har akseptert Qatar som vertsnasjon, og nå avholdes det VM i fotball. Alle har visst at kulturen i dette land avviker fra de fleste land i Europa. Med åpne øyne drar landslag etter landslag til Qatar for å spille fotball.

Alltid vært et utstillingsvindu

Sport har alltid vært et viktig utstillingsvindu for nasjoner og sport har/er viktig som uttrykk for et globalt fellesskap og samvær. Slik var det under OL i Berlin i 1933, OL i 2014 i Sotsji og OL i Beijing i 2022.

Idrett er viktig for avspenning og folkeopplysning. Hvis Norge hadde kvalifisert seg til Qatar, er det åpenbart at Norge ville dratt. Etter noen rituelle refleksjoner i media dro danskene også.

Fremstår som hyklersk

Bortsett fra innskjerpelser når det kommer til alkoholkonsum og trusler om sanksjoner ved bruk av regnbuebind, så vil jeg påstå at alt har vært kjent på forhånd. Det hele fremstår derfor mildt sagt som hyklersk.

Man blir hjemme fra en fest hvis man på forhånd vet at det ikke blir hyggelig, selv om måten og vinen er fantastisk. Drillo dro til Irak som landstrener. Det ville åpenbart ha resultert i en diskusjon i dag, men nå handler det altså om Qatar.

«Man blir hjemme fra en fest hvis man på forhånd vet at det ikke blir hyggelig, selv om måten og vinen er fantastisk.»

«Follow the money» pleier å være et godt sted å starte når årsaksforklaringer skal finnes. Intet nytt her.

Kanskje vi bør begrense oss til å avholde VM i land som er lik oss. Så tolerante er nemlig vi.

Det burde være rimelig sikkert og innenfor å avholde et regionalt mesterskap i Norden, men på Færøyene er det i praksis et forbud mot abort og kvinnelige prester. Innvandring og LGBT+ er heller ikke forhold som preger nyhetsbildet – så nei.

«Verden er ikke et perfekt sted, men fordømmer vi alle som ikke tenker som oss, alle som ikke har vår rettsoppfattelse og vårt syn på menneskeverd, så mister vi muligheten til å forandre og skape en bedre verden.»

Store mesterskap er den beste kommunikasjonsplattformen vi har hvis vi ønsker å bygge fellesskap eller bevare en ørliten illusjon om det.

Powered by Labrador CMS