Synspunkt

Synspunkt | Åslaug Sem-Jacobsen: Tolerante hjerter fungerer bedre

Pride = skjellsord eller gledestårer? Endelig, sier noen. Det har gått for langt, sier andre, skriver Åslaug Sem-Jacobsen, Margrethe Haarr og Benedicte Fjeldberg.

Publisert Sist oppdatert

Åslaug Sem-Jacobsen er stortingsrepresentant og kulturpolitisk talsperson for Senterpartiet, ­Margrethe Haarr likestillingspolitisk talsperson for Senterpartiet på Stortinget og Benedicte Fjeldberg politisk rådgiver Senterpartiets stortingsgruppe.

SYNSPUNKT: En verdidebatt gavner ingen om hver enkelt sitter i hver sin skyttergrav.

Toleranse er et nøkkelord når en skal diskutere temaer der holdningene kan være svært steile og motsetningsfylt på begge sider.

«Det» har gått for langt sies det. Men hva er «det»? Er «det» noen menneskers behov for å bli akseptert og anerkjent - noe som har gått for langt? Og i tilfelle på hvilken måte da? At andre grupper i samfunnet får rettigheter, fjerner ikke dine.

Har det gått for langt?

Vi vet at skeive og transpersoner har dårligere livskvalitet, opplever hets og trakassering. Mange har vurdert å ta sitt eget liv! Har det ikke da gått for langt?

Skam. Hets. Skyldfølelse.

Et brennende ønske om å få være seg selv og bare leve akkurat slik en er - er ikke det bare en grunnleggende menneskerett?

Det er trist å lese, høre og ta inn over seg at vi fremdeles må bruke stemmen for å si ifra om at dårlige oppførsel ovenfor skeive ikke er akseptabelt.

Det er selvsagt helt i orden at en har forskjellig oppfatning her i livet, men å oppføre seg, ja det klarer man allikevel.

I mange år var det kriminelt å være homofil i Norge. I en del andre land er det fremdeles ulovlig. Har ikke det gått for langt?

Man er altså kriminell, sier noen, fordi man elsker en person av samme kjønn? I noen land blir en til og med drept.

Har det ikke DA gått for langt?

Vi trenger Pride. Vi trenger åpenhet. Vi trenger inkludering og raushet.

Fordi som samfunn blir vi aldri bedre enn samfunnets svakeste ledd.

Et samfunn skal romme alle. Og ingen skal måtte føle på skam og skyldfølelse fordi de har en annen legning. Dette skal snarere tvert imot samfunnet akseptere.

Forbi er den tiden da en skal gjemme seg bort og ikke vise hvem en egentlig er. Ikke alle trenger å like synligheten, men en behøver da heller ikke oppsøke pridemarkeringer.

Spørsmål om toleranse

Så la følgende være klinkende klart:

  • Du får ikke mindre rettigheter fordi en annen står frem som skeiv.
  • Du blir ikke mindre heterofil om en mann er homofil.
  • Du innskrenkes ikke på noen måte om transpersoner kan leve som normalt.
  • At andre grupper i samfunnet får rettigheter, fjerner ikke dine.
  • At andre grupper i samfunnet synes, gjør ikke deg usynlig.
  • At noen får aksept, i stedet for hat - rokker ikke ved din trygghet.

Pride er en nødvendig markering. Den trengs. Den har ikke gått for langt. Kanskje trenger vi bare flere bankende tolerante hjerter?

Powered by Labrador CMS