Synspunkt

Kilden til stress er ikke lik, og dermed kan heller ikke forebygging eller behandling være ensartet, skriver Hans Morten Skivik. Illustrasjonsfoto: Aaron Amat | iStock Photos

Synspunkt | Morten Sørlundsengen: Få ned stresset ved å gi ansatte tilbake kontrollen

Lavere sykefravær, økt produktivitet og mindre «gjennomtrekk» av ansatte er tre gode grunner til at alle bedrifter bør forsøke å redusere arbeidsrelatert stress, skriver Morten Sørlundsengen.

Publisert Sist oppdatert

­Morten Sørlundsengen er country manager i Quinyx.

SYNSPUNKT: Ifølge Arbeidstilsynet opplever arbeidstakere stress når det stilles større krav og forventninger i jobben enn det man er i stand til å takle, mestre eller kontrollere. Opplever man stress over lengre tid, kan det føre til alvorlige fysiske og psykiske helseproblemer, advarer Arbeidstilsynet.

Større grad av fleksibilitet og mulighet til å påvirke egen arbeidssituasjon fører til at ansatte føler seg mer motiverte. Det kan også redusere stress.

Nedbemanning utløser stress

I en stor, global undersøkelse, gjennomført av Quinyx blant 10.000 skiftarbeidere og ansatte uten fast kontorplass, oppga 43 prosent av de spurte i Norge at underbemanning har gjort at de opplever mer stress på jobben. Så mange som 48 prosent svarer at de har vurdert å si opp jobben sin i løpet av det siste året, og hele 42 prosent har faktisk valgt å slutte.

Arbeidstilsynet råder arbeidstakere som opplever stress til å tenke gjennom arbeidssituasjonen for å se om det er ting ved jobben som gjør at de opplever stress.

Det er imidlertid ikke bare arbeidstakers oppgave å stresse mindre. Det er et krav i arbeidsmiljøloven at arbeidsgiver kartlegger potensielle kilder til stress og gjør tiltak for å sikre et forsvarlig arbeidsmiljø. Her er det også et lovkrav at arbeidstakerne skal få medvirke i arbeidet. Arbeidstilsynet anbefaler at arbeidsgiver, mellomledere og arbeidstakere jobber sammen for å få et godt arbeidsmiljø.

Liten innflytelse på egen arbeidstid

Mange som jobber i yrker der de jobber skift, føler ofte at de har liten innflytelse på egen arbeidstid. Fire av ti i undersøkelsen svarer at de har lite de skulle ha sagt når det gjelder egen arbeidstid. Det å skulle få hverdagskabalen til å gå opp, med henting av unger i barnehage og kjøring til fritidsaktiviteter, samtidig som jobben stiller nærmest urealistiske krav, bidrar til stressfølelsen.

Bedre oversikt over vaktplaner og mulighet til enklere å kunne bytte vakter med andre, kan redusere stressfølelsen man risikerer å få når man ikke vet hvordan man skal klare å kombinere en krevende jobb med det å få hverdagen til å gå opp.

Nesten like viktig som lønn

I vår undersøkelse oppgir norske arbeidstakere at et mindre stressende arbeidsmiljø er den nest viktigste faktoren som vil gjøre dem mer motiverte i jobben. Den viktigste er høyere lønn.

Mindre stress vil gi mindre sykefravær og lavere kostnader relatert til dette. Og ikke minst – det vil ha en positiv effekt på arbeidsmiljø og produktivitet. Det er derfor ingen grunn til ikke å gi ansatte større kontroll over egen arbeidshverdag.

Powered by Labrador CMS