Samfunn

OFFENTLIGE TILSKUDD: I 2019 mottok de private barnehagene offentlige tilskudd på til sammen 22,1 milliarder kroner.

11 prosent av overskuddet i private barnehager gikk til utbytte

Overskuddet for private barnehager i 2019 endte på om lag én milliard kroner i fjor. Av dette ble drøyt 111 millioner overført til eierne som utbytte.

Publisert Sist oppdatert

Utbyttet til eierne av private barnehager utgjorde 11 prosent av overskuddet i fjor, mens 66 prosent av overskuddet gikk tilbake til egenkapitalen, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

I 2019 var det 2.919 private barnehager i Norge med drift hele året. To av tre barnehager avsluttet med overskudd dette året.

4 av 10 er eid av aksjeselskaper

42 prosent av de private barnehagene i 2019 var eid av et aksjeselskap/konsern, mens 22 prosent var foreldreeiet og 17 prosent var eid av en enkeltperson.

Seks prosent av de private barnehagene var eid av stiftelser og fem prosent av menigheter og trossamfunn, men og fire prosent var eid av en pedagogisk/ideologisk organisasjon.

22,1 milliarder fra det offentlige

I 2019 mottok de private barnehagene offentlige tilskudd på til sammen 22,1 milliarder kroner. Det dekket 86 prosent av driftskostnadene. Foreldrebetaling beløp seg til 3,9 milliarder kroner og dekket 15 prosent av driftskostnadene. Dette er på samme nivå som de foregående årene.

Andelen foreldrebetalingen utgjør av private barnehagers bruttoutgifter har imidlertid gått kraftig ned siden årtusenskiftet. Dette skyldes blant annet gradvis innføring av makspris i barnehage.

I år 2000 utgjorde foreldrebetalingen 46 prosent av driftskostnadene i de private barnehagene, mens offentlige tilskudd utgjorde 48 prosent.

Powered by Labrador CMS