Arbeidsliv

OVER GRENSER: Dagens pensjonister har i større grad jobbet på tvers av landegrensene, ikke minst i Norden. Da blir det vanligere å tilbringe pensjonisttiliværelsen i et annet land enn der du har opptjent alderspensjon.

Nær dobling av utbetalt alderspensjon til andre nordiske land

Antallet personer som får alderspensjon fra Norge, men er bosatt i andre nordiske land har nær doblet seg, ifølge nye tall fra Nav.

Publisert Sist oppdatert

27 600 personer bosatt i andre nordiske land mottok alderspensjon fra Norge i juni. Det er en økning på 90 prosent de siste ti årene. Til sammen utgjør det i underkant av tre prosent av det totale antallet mottakere av alderspensjon fra Norge.

– Det har blitt vanligere å jobbe på tvers av landegrensene, ikke minst i Norden. Denne utviklingen gjenspeiles i opptjeningen til alderspensjon. Personer som har jobbet i Norge i deler av yrkeskarrieren har ofte rett til en viss alderspensjon, forklarer avdelingsdirektør i Nav, Ole Christian Lien i en pressemelding.

I juni 2010 var det 14 600 personer som var bosatt i andre nordiske land som mottok alderspensjon fra den norske folketrygden. I juni 2020 hadde antallet økt med 13 100 personer.

Deler av karrieren i norsk arbeidsliv

Mange av alderspensjonistene har kun arbeidet deler av karrieren i Norge. I gjennomsnitt har denne gruppen arbeidet 16 års trygdetid og 11 år med pensjonsopptjening, der de har vært i jobb eller hatt annen opptjening. Samtidig omfattes de fleste av regler der 40 år gir maksimal pensjonsopptjening. Dermed får mange en klart lavere alderspensjon enn de som har jobbet hele karrieren i Norge.

– Gjennomsnittlig årlig utbetaling til denne gruppen var 82 000 kroner i 2019, forteller Lien. Han legger til at de fleste også mottar alderspensjon fra andre land hvor de har arbeidet eller hatt annen opptjening til pensjon.

Det er dessuten er en del nordmenn som flytter til nabolandene etter at de har tatt ut alderspensjon.

– Tre av ti mottakere av alderspensjon i de andre nordiske landene er norske statsborgere, sier Lien.

Det er til Sverige mesteparten av alderspensjonen blir utbetalt, med 1 503 millioner kroner. På andreplass kommer alderspensjonister i Danmark (inklusiv Grønland) med 450 millioner kroner. Videre mottok alderspensjonister i Finland, Island og Færøyene henholdsvis 106, 25 og 6 millioner kroner.

Snart én million alderspensjonister

Det kommer også frem at 970 900 personer mottok alderspensjon i slutten av juni 2020. Det er 23 000 flere enn i juni 2019, noe som utgjør en vekst på 2,4 prosent. Antallet alderspensjonister er også forventet å vokse betydelig i årene som kommer. Nav sine prognoser viser at antallet trolig vil passere én million i 2021.

Powered by Labrador CMS