GRUER SEG: Mange barn og unge opplever julen som en vanskelig tid.

Finwal/iStock

Foto

Finwal/iStock

Én av ti barn og unge gruer seg til jul

Publisert: 17. november 2020 kl 08.40
Oppdatert: 17. november 2020 kl 09.41

Ikke alle barn og unge ser med glede og forventning fram til jul, Én av ti gruer seg til den kommende høytiden. Det går fram av en undersøkelse blant barn og unge i alderen 12-18 år, som Ipsos har gjort for Blå Kors.

– Julen er som et forstørrelsesglass der det fine blir finere og det vonde blir vondere, sier divisjonsdirektør i Blå Kors Kjetil Haga i en pressemelding.

Mer drikking hjemme og psykiske utfordringer er blant hovedårsakene til at julen som skulle være en hyggelig høytid blir vanskelig for mange.  

Barn og unge som opplever at foreldrene drikker for mye, lever i en form for konstant beredskap som er veldig belastende, sier Haga.   

Flere sliter i koronatiden

Den langvarige koronasituasjonen har også bidratt til at dagene oppleves som tunge.

Hele 37 prosent av ungdommene som har deltatt i undersøkelsen, svarer at pandemien gjør livet vanskeligere. Ofte er skole og fritidsaktiviteter trygge holdepunkter i en ellers uforutsigbar hverdag. Fraværet av struktur i hverdagen kan forsterke det som er vanskelig fra før av, påpeker Blå Kors.

Saken fortsetter under annonsen

– Mye av det menneskelige nærværet er redusert på grunn av pandemien. Mange av de som har utfordringer og sårbare sosiale nettverk, kjenner på enda mer utenforskap nå, sier Haga.  

Trenger å bli sett 

Blå Kors oppfordrer folk til å ta ansvar og være oppmerksomme på barn og unge som har det vanskelig.

– Ikke undervurder betydningen av en telefon, et vennlig blikk eller en ekstra oppmerksomhet. Alle barn og unge fortjener en trygg og god julefeiring. I Blå Kors jobber vi med dette, og alle kan bidra til at et barn eller en ungdom i sitt nærmiljø kan få en litt bedre juleopplevelse dette året, sier Kjetil Haga.