LOVENDRINGER: Stortinget behandler mandag en rekke endringer i barnehageloven, blant annet om endring i teksten som handler om hvordan eierne kan disponere utbyttet. 

Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Private barnehager får friere tøyler for å ta ut overskudd

Publisert: 8. juni 2020 kl 10.47
Oppdatert: 8. juni 2020 kl 10.48

Regjeringspartiene og Fremskrittspartiet går inn for en rekke endringer i barnehageloven, hvorav en handler om å jenke på kravet til at eierne kan ta ut utbytte. Hittil har det vært et krav at det skal være «rimelig», men nå fjernes denne formuleringen, ifølge NRKs Politisk Kvarter.

Høyre Kent Gudmundsen mener det ikke er grunn til å frykte at såkalte barnehagebaroner skal berike seg. Han viser til at rammeavtaler og bemanningsnorm har strammet inn virksomheten, og at overskuddet i gjennomsnitt har vært lavt de siste årene.

– Hvis vi ser på utbyttet fra 2018, var det på 33 millioner kroner i en sektor som har flere milliarder kroner i tilskudd. Her er vi nede på 0,14 prosent utbytte, og det er helt forsvinnende lite.

Arbeiderpartiets Torstein Tvedt Solberg frykter derimot mer at eierskap kan bli mer lukrativt for de store aktørene.

– Vi har i altfor mange år nå hatt et altfor dårlig regelverk som åpner for store utbytter. Vi har flere grundige rapporter som viser at penger som skulle gått til bedre barnehager, har gått til utbytte og til og med forsvunnet ut av landet, sier han, og viser til at seks store aktører kontrollerer 60 prosent av resultatet i sektoren.

Saken fortsetter under annonsen

Finn ledige stillinger på lederjobb.no