Arbeidsliv

SOMMERJOBBER: Selskapet 4Service samarbeider med den sosiale entreprenøren Ideelt om å rekruttere unge til sommerjobber. Fra venstre Ahmed Hassan (Ideelt), Anja Nykland Håverstad og Tone Hartviksen (4Service), Liban Salad (Ideelt) og Sultan, Hussein og Evan som har fått sommerjobb gjennom samarbeidet.

En koblingsboks for å få flere i jobb

I Oslo vil en allianse av eiendomsaktører, sosiale entreprenører, byutviklere og andre bidra til at flere kommer i jobb samtidig som man skaper en bedre og mer levende by.

Publisert Sist oppdatert

– Tiden er moden for at næringslivet engasjerer seg enda mer i å løse noen av utfordringene knyttet til sosial bærekraft, sier Øystein Aurlien.

Aurlien har vært aktiv i flere prosjekter for byutvikling i Oslo, og han kom i den forbindelse i kontakt med flere i eiendomsbransjen som var opptatt av hvordan de kunne bidra til å løse noen av de store sosiale utfordringene i Norge.

Resultatet ble YTE, et initiativ for samarbeid om jobbskaping mellom sosiale entreprenører, arkitekter, utviklere, leietakere, tjenesteleverandører og gårdeiere.

– For ti år siden var det den grønne bærekraften som var i fokus: hvordan eiendom- og byggebransjen kan bidra til å redusere klimautslipp. I dag er man også opptatt av den sosiale bærekraften: hvordan man kan bidra til å gi flere mulighet til å delta i arbeidslivet, sier Aurlien.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Foto HANDLING: – Det er mye snakk om sosialt entreprenørskap på politisk nivå, og det er jo fint. Vi ønsker å være direkte involvert og bidra til konkret handling, sier Øystein Aurlien. (Foto: Kristine Jakobsen)

Utfordringer i Oslo

YTEs virksomhet har startet i Oslo, og det mangler ikke på utfordringer i hovedstaden i koronatiden.

– Oslo er byen som har vært hardest rammet av korona, med mange permitterte i bransjer der det er få formelle krav til kvalifikasjoner. Det er bransjer som sysselsetter mange unge mennesker, og de har nå havnet bakerst i Nav-køen, konstaterer Aurlien.

Et konkret tiltak som nylig er etablert med YTEs medvirkning, er et samarbeid om sommerjobber mellom den sosiale entreprenøren Ideelt og selskapet 4Service, som driver med renhold, kantiner og ulike servicetjenester. Samarbeidet innebærer en direkte rekruttering av unge til sommerjobber for 4Service uten å gå veien om et bemanningsbyrå.

Koblingsboks

Utgangspunktet for etableringen av YTE er de store tallene for utenforskap i Norge.

– Tall fra Nav viser at det er drøyt 700.000 i arbeidsfør alder i Norge som ikke er i jobb eller utdanning og ikke har noen inntekt. Det betyr at én av fem i arbeidsfør alder ikke er i jobb. Det er høye tall, sier Aurlien.

Vi kan være en koblingsboks som kobler krefter sammen, skaper nettverk og relasjoner.

YTE vil gi et bidrag til å redusere utenforskapet ved å være det Aurlien omtaler som en koblingsboks mellom ulike aktører.

– Vi kan være en koblingsboks som kobler krefter sammen, skaper nettverk og relasjoner. Vi prøver også å kvalifisere aktørene i denne koblingen, sier Aurlien.

Han mener en av oppgavene til YTE er å formidle de gode historiene.

– Å kunne fortelle om hva andre gjør er viktig. Ved å formidle gode eksempler kan vi vise eiendomsbransjen hvilke muligheter som finnes til å se sosial innovasjon som en del av nye prosjekter.

Sosiale entreprenører

Aurlien mener YTE kan spille en viktig rolle som støttespiller for sosiale entreprenører.

– Sosiale entreprenører er ofte små og står alene. Vi kan bygge nettverk der de sosiale entreprenørene kan hjelpe hverandre. De har også behov for noen som kan snakke deres sak.

YTE ønsker å løfte fram en forståelse av at sosialt entreprenørskap ikke er veldedighet.

– Det handler ikke om almisser, at sosiale entreprenører skal få lov til å søke det offentlige om tilskudd. Sosiale entreprenører er ressurs som sysselsetter motiverte og dyktige mennesker, sier Aurlien.

– Det er mye snakk om sosialt entreprenørskap på politisk nivå, og det er jo fint. Vi ønsker å være direkte involvert og bidra til konkret handling, tilføyer han.

Vi ønsker å få bedre bruk av byrom og gater og løfte bylivet der sosiale entreprenører kan gis en mer sentral rolle.

Byutvikling

Aurlien er opptatt av koblingen mellom byutvikling og jobbskaping. Han har vært aktiv i arbeid med å utvikle Tøyen torg i Oslo i et samarbeid mellom offentlige og private aktører. Han er nå også sentral i Torginitiativet, som arbeider for å revitalisere Youngstorget i Oslo som torgmarked og sosial møteplass. I september gjennomføres en egen torguke med dette for øyet.

– Torginiativet og gjennomføring av torguka er et av flere prosjekter YTE vil jobbe med også framover, forteller han.

– I Torginitiativet har vi med flere arkitekter og byutviklere som er opptatt av å skape sosiale møteplasser og markedsplasser. Vi ønsker å få bedre bruk av byrom og gater og løfte bylivet der sosiale entreprenører kan gis en mer sentral rolle. Det kan bidra til at det skapes nye arbeidsplasser, sier Aurlien.

YTE:

Etablert i 2020 av 4Service, Bundegruppen, Ferd Eiendom og Ferd Sosiale Entreprenører. www.ytesammen.no

Torginitiativet:

Startet vinteren 2021, med prosjektledelse hos YTE. Øvrige initiativtagere er fra Fragment, Rodeo arkitekter, NSW Arkitektur, Schelderup Trondahl arkitekter, DARK Design Group og Levende By. Torginitiativet gjennomfører Torguka på Youngstorget i september, uka før valget. www.torguka.no

Powered by Labrador CMS