Arbeidsliv

KORONA: Nedgang i sysselsetting blant unge henger sammen med at flere restauranter og serveringssteder måtte stenge dørene i 2020 på grunn av koronarestriksjoner.

Flere unge står utenfor arbeid og utdanning

I fjor økte andelen unge som står utenfor arbeid og utdanning, etter flere år med nedgang. Økningen er størst blant unge innvandrere.

Publisert Sist oppdatert

Siden 2015 har det gjennom flere år vært en nedgang i andelen unge utenfor. Men nå er trenden brutt. I fjor økte andelen, blant annet som en følge av koronapandemien.

11,2 prosent av unge under 30 år var utenfor arbeid, utdanning og arbeidsrettede tiltak i 2020, viser foreløpige tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Andelen unge utenfor er lavere i Norge enn i andre land i Europa, men de som er utenfor i Norge, sliter med større psykiske og fysiske helseproblemer enn sine jevnaldrende i andre land, viser en fersk rapport som Velferd.no omtalte tidligere denne uka.

NEET

Denne gruppen omtales gjerne som NEET, etter den engelske forkortelsen for Not in Education, Employment, or Training.

I fjerde kvartal i fjor besto den i Norge av i overkant av 114.000 personer.

Denne utviklingen på arbeidsmarkedet kan sees i sammenheng med koronapandemien og har vært sterkere for de unge enn for den øvrige befolkningen.

Andelen NEET blant de unge økte med 0,7 prosentpoeng mellom 2019 og 2020. Økningen skyldes blant annet en nedgang i sysselsettingsandelen på 1,5 prosentpoeng og en økning i andelen registrerte arbeidsledige på 0,9 prosentpoeng, ifølge SSB.

Til sammenligning gikk sysselsettingsandelen for personer over 30 år ned med 1 prosentpoeng, mens arbeidsledigheten økte med 0,6 prosentpoeng.

Henger sammen med pandemien

– Denne utviklingen på arbeidsmarkedet kan sees i sammenheng med koronapandemien og har vært sterkere for de unge enn for den øvrige befolkningen, sier seksjonssjef Tonje Køber i SSB i en omtale av de nye tallene på SSBs nettsider.

Samtidig var det en økning på 1 prosentpoeng i andelen unge under ordinær utdanning mellom 2019 og 2020, som bidro til å redusere andelen unge utenfor.

Det er unge i alderen 25–29 år som trekker opp NEET-andelen med en økning på 1,4 prosentpoeng mellom 2019 og 2020. Driverne bak dette er en nedgang i sysselsettingsandelen og en økning i andel registrerte arbeidsledige.

Enda flere innvandrere utenfor

Andelen utenfor har tidligere vært nesten tre ganger høyere blant unge innvandrere enn for den unge befolkningen for øvrig. Det er også denne gruppen som har erfart den største økningen i utenforskap mellom 2019 og 2020.

NEET-andelen i den unge befolkningen ellers, økte med 0,4 prosentpoeng fra 8,4 til 8,8 prosent. Etter en nedadgående trend siden 2015, steg andelen utenfor blant unge innvandrere fra 23 prosent til 25,1 prosent – en økning på 2,1 prosentpoeng. Dette skyldes en økning i andelen registrerte arbeidsledige og stemmer med at personer med innvandrerbakgrunn er overrepresentert i næringene som ble mest rammet av koronatiltakene, påpeker SSB.

Les også: Dårligere helse blant unge som faller utenfor i Norge enn i andre land

Flere unge uføre

For unge i aldersgruppen 25–29 år med grunnskolenivå som høyest fullførte utdanning, har det vært en økning på 2 prosentpoeng i andelen registrerte arbeidsledige. Denne gruppen har i tillegg hatt en økning på 1,2 prosentpoeng i andelen mottakere av uføretrygd.

En tilsvarende endring fant sted mellom 2018 og 2019, og andelen uføretrygdede ble doblet i perioden 2015–2020 – fra 4,7 prosent til 9,4 prosent. Det er også en dobling for unge i alderen 20–24 år med kun fullført grunnskole.

Noen av disse kan være nyutdannede med kompetanse fra restaurant- og matfag som ellers ville jobbet innenfor overnattings- og serveringsvirksomhet.

Varierer med utdanningsnivå

Endring i andelen utenfor varierer med utdanningsnivå. Gruppen med videregående skole som høyeste fullførte utdanning hadde den største økningen – fra 7,9 prosent i 2019 til 8,9 prosent i fjor.

Det skyldes i stor grad en nedgang på 3 prosentpoeng i andelen som kun var sysselsatt, og ikke kombinerte sysselsetting med utdanning eller andre ytelser.

– Noen av disse kan være nyutdannede med kompetanse fra restaurant- og matfag som ellers ville jobbet innenfor overnattings- og serveringsvirksomhet, sier Tonje Køber.

Denne gruppen har erfart en nedgang i sysselsettingsandelen sammenlignet med 2016 og 2018. Det sammenfaller med at flere restauranter og serveringssteder måtte stenge dørene i 2020 på grunn av koronarestriksjoner.

Unge med grunnskole som høyeste fullførte utdanningsnivå, har generelt den største andelen utenfor, selv om økningen der var svakere. For denne gruppen økte NEET-andelen til 14,2 prosent i 2020 etter å ha vært stabil på 13,6 prosent siden 2017.

Liten økning for unge med høyere utdanning

NEET-andelen for unge med utdanning på universitets- og høgskolenivå økte fra 7,6 til 7,9 prosent mellom 2019 og 2020. Unge med høyere utdanning ser derfor ikke ut til å være like utsatt for utenforskap som dem med lavere utdanning.

Andelen med høyere utdanning som kun var sysselsatt, gikk ned med 2 prosentpoeng. Samtidig var det imidlertid en økning på 1,2 prosentpoeng i andelen som både var sysselsatt og under ordinær utdanning. Dette har vært en tendens siden 2015, men ikke med en like stor økning mellom to år som dette.

Powered by Labrador CMS