Arbeidsliv

SOSIAL ENTREPRENØR: Medarbeiderne er et av selskapene i porteføljen til Ferd SE. Selskapet ansetter mennesker med rusbakgrunn og tilbyr blant annet kjøring av flyttelass.

Gode resultater for sosiale entreprenører i koronaåret 2020

Flere sosiale entreprenører har økt sin aktivitet under koronapandemien fordi løsningene plutselig har blitt enda viktigere, forteller direktør Katinka Greve Leiner i Ferd Sosiale Entreprenører.

Publisert Sist oppdatert

Ferd Sosiale Entreprenører (Ferd SE) investerer i sosiale entreprenører som bidrar til et mer inkluderende samfunn. Ved utgangen av 2020 hadde selskapet ti selskaper og ett fond i porteføljen.

Flere av disse selskapene er tidligere omtalt i Velferd.no, deriblant Atlas kompetanse, Gammel Nok, iMAL, Generasjon M og Medarbeiderne.

De fleste selskapene i porteføljen har klart seg godt, til tross for covid-19, konstaterer direktør Katinka Greve Leiner i Ferd Sosiale Entreprenører i selskapets årsrapport.

«Flere av selskapene jobber med sårbare grupper og har fått økt sin aktivitet fordi løsningene plutselig har blitt enda viktigere. Et par selskaper har imidlertid blitt hardt rammet av nedstengingen, og trenger fortsatt tilgang på fysiske møtearenaer for å skape sine resultater», skriver hun.

Økt aktivitet

«De sosiale resultatene gir mest mening lest for hvert enkelt selskap, men oppsummert ser vi at porteføljen når mange tusen mennesker med sine løsninger», fastslår Greve Leiner.

Dette er resultatene til noen av de sosiale entreprenørene i porteføljen til Ferd SE i 2020:

  • Gammel Nok skaffer arbeid til seniorer ved å levere bemanningsløsninger og praktiske tjenester til privat og offentlig sektorer. Selskapet klarte i 2020 å skaffe 222 seniorer arbeid, en økning på bortimot 30 prosent fra 2019.
  • Medarbeiderne ansetter tidligere rusavhengige, og selskapet har vokst til tross for covid-19. Selskapet kunne i 2020 ansette flere tidligere rusavhengige og hadde totalt 29 ansatte fra målgruppen i arbeid i 2020. Det tilsvarte 17 årsverk.
  • Motitech tilbyr motivasjonsverktøy for eldre og personer med demens for å forebygge skader, forbedre helse og øke livskvaliteten. Hovedproduktet, Motiview, motiverer eldre og personer med demens til økt fysisk aktivitet og gir kognitiv stimulans. Besøksrestriksjoner på sykehjem og redusert aktivitetstilbud for eldre under pandemien gjorde at Helsedirektoratet i fjor høst bevilget ekstra midler til sykehjemmene for å øke aktivitetstilbudet. Dette førte en solid økning i antall institusjoner og sykehjem som har tilgang til Motiview.

Positiv effekt for 25.000

Ifølge beregninger fra Ferd SE hadde de sosiale entreprenørene i selskapets portefølje en samlet positiv effekt på over 25.000 mennesker i 2020.

Den positive effekten nådde 16.500 eldre og 8.300 barn og unge gjennom alt fra ergometersykler og generasjonsmøter til leseopplæring og familieveiledning.

Flere av selskapene i porteføljen ansetter mennesker som av ulike grunner har havnet utenfor arbeidslivet, og i 2020 har disse gitt arbeid til over 700 mennesker, skriver Ferd Sosiale Entreprenører i sin årsmelding.

Sosiale entreprenør

En sosial entreprenør er en eller flere personer som ønsker å bidra til å skape en ny løsning på et sosialt problem. De kan finne opp en ny teknologisk løsning eller utvikle en tjeneste som hjelper på problemet – ofte bedre enn før.

Kilde: Ferd

Powered by Labrador CMS