Advarer mot useriøse aktører

Publisert: 19. september 2014 kl 08.42
Oppdatert: 19. september 2014 kl 08.42

Regjeringen har gjentatte ganger sagt at de prioriterer kampen mot arbeidslivskriminalitet, og inviterte onsdag blant annet til et toppmøte om temaet med arbeidsgiverorganisasjonene, arbeidstakerorganisasjonene og statlige etater representert. Samtidig advarer fagbevegelsen mot at liberaliseringen av arbeidslivet kan gi grobunn for useriøse aktører.

– Forenklingsarbeidet til regjeringen, og forslagene til liberalisering av arbeidsmiljøloven vil bli grepet begjærlig med begge hender av de useriøse aktørene. Vi frykter konkurransevridning som setter det organiserte arbeidslivet under press, sier Fellesforbundets forbundssekretær, Steinar Krogstad, til Klassekampen.

Samtidig er han tilhenger av regjeringens forslag om mer samordning mellom etater i kampen mot arbeidslivskriminalitet.

– Erfaringene med mer samarbeid er gode. Men arbeidet mot arbeidslivskriminalitet må ha to hovedspor: Det ene er kontrollbiten som vi nå diskuterer. Men det andre hovedsporet som vi vil utfordre regjeringen på er å redusere markedet for arbeidslivskriminalitet, sier han.

NHO uenige

Også NHO deltok på onsdagens toppmøte i regjeringsregi. De er ikke enige i at liberalisering av arbeidslivet, som for eksempel åpning for flere midlertidige ansettelser, vil skape mer arbeidslivskriminalitet.

– Jeg tror ikke det. I det store bildet vil dette få flere unge i arbeid, og ut av det svarte markedet. Det er en mulighet, ikke en trussel. Her mener vi LO bommer, sier NHOs direktør for arbeidslivspolitikk, Svein Oppegaard, til avisen.

Saken fortsetter under annonsen