Advokat advarer mot nettsnoking

Publisert: 11. august 2014 kl 08.40
Oppdatert: 11. august 2014 kl 11.39

I et intervju med Dagens Næringsliv mandag uttaler senioradvokat Thorkil H. Aschehoug i advokatfirmaet Grette at det kan være ulovlig å sjekke mulige jobbkandidaters tilstedeværelse på sosiale medier. I så fall er det svært mange rekruttere som bryter loven, kanskje uten å vite det selv, skriver avisen.

– Arbeidsgivere og rekrutteringsbyråer som bruker sosiale medier aktivt til å innhente opplysninger om jobbsøkere kan i verste fall gjøre seg skyldig i lovbrudd, slår han fast.

Samtidig er han tydelig på at det for noen stillinger kan være aktuelt å sjekke kandidaters oppførsel på internett, og at dette i de tilfellene er helt legitimt.

– For noen stillinger vil det utvilsomt være relevant å se på hvilken "bagasje" søkeren har med seg fra sosiale medier. Men dette må antas å gjelde noen få stillingstyper, sier han til avisen.

Vil ha åpnere prosess

Også likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik er enig i at det forekommer diskriminering i ulike ansettelsesprosesser.

– Heldigvis er reglene fortsatt strenge i Norge for hva en arbeidsgiver kan spørre om og legge vekt på ved en ansettelse. Og det er arbeidsgiverens ansvar å kunne legge fram godt nok bevis på at det ikke er lagt vekt på forhold det ikke er lov å vektlegge, sier hun til Dagens Næringsliv.

Saken fortsetter under annonsen

For å forhindre en utvikling der sosiale søk gjør at man får mer lukkede prosesser vil ombudet sørge for åpnere rekrutteringsprosesser i framtiden.

– Vi kan ikke forhindre diskriminering ved å fjerne sosiale medier. De er der. Vi må jobbe for rekrutteringsprosesser hvor det i størst mulig grad er åpenhet om hva som vektlegges. Vi trenger mer oppmerksomhet og bevissthet hos arbeidsgivere om hva det er lov å legge vekt på, og hva det ikke er lov å legge vekt på ved rekruttering, sier Ørstavik til avisen.