USAs president Barack Obama reduserer antall beslutninger han tar i løpet av en dag ved å bruke bare grå eller blå skjorter.

Rutiner frigjør energi

Publisert: 6. mars 2014 kl 09.57
Oppdatert: 7. mars 2014 kl 09.19

Hver gang du tar en beslutning bruker du mental energi. Det være seg om du skal ansette folk, delegere oppgaver eller rett og slett bestemme deg for hva du vil spise til lunsj i dag. Vi har imidlertid en begrenset mengde energi til rådighet for å ta beslutninger, og stress og utmattethet kan gjøre at vi tar dårligere beslutninger. Det skriver Harvard Business Review, (HBR), om i ett av sine ledertips råder lesernes sine til å redusere antallet beslutninger de må ta i løpet av en dag.

Et triks er å finne ut hva du må gjøre daglig, og lage seg en rutine for at dette skal gjøres til samme tid hver dag. Eksempelvis kan man ha én rutine for å foreberede arbeidsdagen om morgenen og en for å avslutte dagen. Hvis du klarer å ta flere lite viktige beslutninger på autopilot, frigjør du energi til saker som er viktigere.

Robert C. Pozen, som underviser ved Harvard Business School, har skrevet bok om produktivitet og blogget om samme tema hos HBR. Han viser til at Barack Obama i et intervju med Vanity Fair forteller at han bare bruker grå eller blå skjorter. Dette fordi han forsøker å få ned antallet beslutninger han må ta i løpet av en dag.

Roy Baumeister, professor ved Florida State University og forfatteren av boken Willpower, har beskrevet mental energi som en begrenset ressurs. Han viser til at evnen til å ta smarte beslutninger blir svekket etter hvert som den mentale energien «brukes opp». Kathleen Voh fra University of Minnesota har sammen med blant andre Baumeister studert hvordan hverdagsvalg, som å bestemme hva man skal spise og hva man skal ha på seg, tapper oss for mental energi. Svaret på dette er ifølge Pozen å lage seg noen rutiner på de lite viktige beslutningene, slik at man alt i alt ender opp med å ta færre beslutninger.

Saken fortsetter under annonsen