Arbeidsliv

Stabilt arbeidsmarked

Antallet helt ledige gikk opp i oktober, mens bruttoledigheten var stabil, ifølge sesongjusterte tall fra NAV. Ledighetsøkningen er størst innenfor ingeniør- og ikt-fag, der kandidater i oljesektoren lider av manglende etterspørsel etter deres tjenester.

Publisert Sist oppdatert

– Vi venter at arbeidsledigheten vil øke noe i tiden fremover, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad i en pressemelding.

Summen av helt arbeidsledige og arbeidssøkere på tiltak gikk ned med 100 personer i oktober. Målt i antall personer økte arbeidsledigheten mest innen ingeniør- og ikt-fag og blant personer uten registrert yrkesbakgrunn, mens nedgangen var størst innen reiseliv, transport og jordbruk, skogbruk og fiske.

Prosentvis økte arbeidsledigheten mest i Sogn og Fjordane, mens det var størst nedgang i Finnmark og Oppland.

Sammenlignet med oktober i fjor, økte ledigheten i nesten alle yrkesgrupper. I ingeniør- og ikt-fag økte antallet helt ledige med 39 prosent. I industrien økte ledigheten med to prosent, mens det i bygg og anlegg og butikk- og salgsarbeid var en økning på henholdsvis ni og syv prosent. I tillegg til den høye ledigheten innen reiseliv og transport, var ledigheten høy innen barne- og ungdomsarbeid (4,1 prosent) samt i industrien, med 3,4 prosent, melder NAV.

Ledigheten er høyere blant menn enn blant kvinner – henholdsvis 2,8 prosent og 2,5 prosent av arbeidsstyrken. Antall ledige økte mest i aldersgruppen 40-49 år, men er høyest i aldersgruppen 25-29 år. Ledigheten økte mest i Rogaland, noe som har sammenheng med den sterke ledighetsøkningen innen ingeniør- og ikt-fag. Ledigheten er imidlertid høyest i Østfold og Oslo, med henholdsvis 3,3 prosent og 3,2 prosent.

Powered by Labrador CMS