Arbeidsliv

30 prosent flere oljejobber siden 2006

En ny rapport fra SSB viser at 240.000 mennesker jobbet i petroleumsnæringen i 2014. Det er en oppgang på 30 prosent siden 2006. Men nå stopper veksten. Servicesektoren har mest å tape.

Publisert Sist oppdatert

240 000 mennesker jobbet i den norske petroleumsnæringen i fjor, enten direkte eller indirekte. Det går frem i en ny analyse fra SSBs forskningsavdeling. Rapporten er delvis finansiert av Norges Bank, og deler av stoffet ble brukt av sentralbanksjef Øystein Olsen i årstalen i forrige uke. SSBs tidligere analyser anslo at 186 000 mennesker jobbet i bransjen i 2006. Veksten har dermed vært på nær 30 prosent. Som en andel av den totale sysselsettingen utgjorde oljejobbene 7,7 prosent i 2006. I 2014 var andelen økt til 8,7 prosent.

Rapporten har også sett nærmere på hvilken del av næringslivet som leverer mest til oljebransjen, eller som er mest "avhengig" av bransjens utvikling. Selv om svært mange bransjer og industrier lever av å tilby sine varer og tjenester til oljeselskaper, har SSB identifisert at tjenestenæringene, som banker, transportselskaper, forsikring og IT-selskaper er eksempler på, tar den største delen av kaken.

Ikke bare utgjør investeringene ofte den største delen av næringens samlede ressursinnsats (se figur), men av petroleumsnæringens totale investeringer leverte tjenestenæringene aller mest med hele 40,9 prosent. Norsk industri stod for 12,7 prosent og 38,8 prosent ble importert fra bedrifter i utlandet. Det vitner om en kraftig forbedring siden norsk oljebransjes spede begynnelse da alt måtte importeres.

SSB viser til at betydningen av etterspørselen fra petroleumsnæringen for norsk økonomi kan illustreres ved å se på næringens ressursbruk i forhold til BNP for fastlandet.

Mens lønnskostnadene utgjorde 1,1 prosent av BNP mellom 1982 og 2007, skjedde det noe i midten av forrige tiår. Nå utgjør lønnskostnadene 1,7 prosent av BNP for fastlands-Norge.

Men oljebransjen etterspør ikke kun arbeidskraft og investeringer, den trenger også varer og tjenester til å utføre vanlig drift. Også her er tjenestenæringene størst. Hele 42,8 prosent av produktinnsatsen som bransjen kjøper, kommer fra tjenestenæringene. Industrien har på sin side kun 9,5 prosent av dette markedet, og 33,4 prosent importeres.

De direkte virkningene av petroleumsnæringens etterspørsel er store og de treffer mange deler av norsk økonomi. SSBs analyse viser at nesten alle bransjer har leveranser til næringen direkte eller indirekte. Det vil bli merkbart når nedgangen i oljebransjen som følge av lavere oljepris og innsparinger nå treffer med full tyngde.

Powered by Labrador CMS