Ledelse

Røyking er en dårlig vane man burde kvitte seg med, men det er ikke først og fremst her ledere bør sette inn støtet.

5 dårlige vaner ledere bør kvitte seg med

Det flere ting ledere gjør som de ikke burde. Kanskje det er på tide å kvitte seg med noen av de dårlige vanene?

Publisert Sist oppdatert

Mike Myatt skriver om ledelse hos Forbes. Han mener generelt at det ikke finnes perfekte ledere, men samtidig tror han heller ikke det går an å nekte for at noen ledere er bedre enn andre.

Han tror nøkkelen til å bli en bedre leder er å gi opp dårlige vaner. Det kan være vanskeligere enn det høres ut, derfor har han satt sammen en liste over fem ting ledere bør prøve å vende seg av med.

1) Fremheving av "talentene"

Hvis man hele tiden forteller en liten gruppe at de er de utvalgte, og hvis man samtidig sier til alle de andre at de åpenbart ikke har lederegenskaper i seg, bør du ikke spille overrasket dersom de en dag tror deg, skriver han. De beste organisasjonene er de hvor alle ser på seg selv som en leder. Ikke fremhev talentene, mobiliser massene.

2) Slavisk forfølging av "beste praksis"

Myatt mener det knapt finnes bedre eksempler på flokkmentalitet enn såkalte "best practices". Dette er metoder å jobbe på som beskytter status quo og effektivt hindrer innovasjon. Smarte ledere som vil ha en fremoverlendt organisasjon søker heller etter "next practice".

3) Kutte kostnader

Det høres ikke så dumt ut å trimme budsjettet litt her og der, men sannheten er at man slår ikke konkurrentene med å alltid kutte mer enn de gjør, man slår dem ved å investere smartere, ifølge Myatt. Selskaper som vinner terreng fokuserer mindre på risikostyring og mer på mulighetsstyring. Stopp å spørre medarbeiderne om å gjøre mer med mindre og finn heller måter å investere i dem slik at de får en fordel.

4) Politisk korrekthet

Vi liker å tenke politisk korrekt, men sannheten er at politisk korrekte tanker og ideer ofte er intellektuelt uærlige. Et samfunn eller en organisasjon uten originale og provoserende tanker og ideer er selvforsterkende. Politisk korrekt inn, kjedelig og uniformt ut.

5) Endringsvegring

Dagens samfunn endrer seg åpenbart raskere enn de fleste ledere klarer å lære og avlære seg nye egenskaper og evner, tror Myatt. Men dersom ledere blir sittende igjen i gamledager, kan heller ikke organisasjonen utvikle seg slik den må. Store ledere tenker alltid på "hva hvis?" og "hva nå?", men samtidig unngår de å la seg låse i en bestemt kurs. Det meste i næringslivet kan endres, forbedres eller rett og slett fjernes, skriver han.

Og slik endrer du vaner

Dermed skulle du være klar for å bryte med disse dårlige ledervanene.

Skal du imidlertid innarbeide nye vaner i grupper, er første steg å skape noen nye erfaringer. For å skape læringen må imidlertid oppgaven være ny nok til å engasjere og engasjerende nok til å produsere nye tanker. Hvis en ny idé blir levert på gammelt vis, bremser hjernen opp og tenker at dette er bare et nytt møte eller et nytt notat: Dette har vi gjort før.

Andre steg på veien fram til nye vaner, er at ting må gjøres mange ganger. Er repetisjonene mange nok, kan man skape nye vaner som erstatter de gamle.

Et tredje steg for å hjelpe fram nye vaner er å være presis når man beskriver den nye vanen. Hvordan den er og hva resultatet vil bli. Vaner henger sammen med mål: Snakk og tegn. Bryt målet ned i mindre deler som beskriver ting som sannsynligvis vil skje. Ved å ta tiden til hjelp kan hjernen da begynne å danne seg nye mønstre, og man begynner å gjøre ting på nye måter: En ny vane er født.

Powered by Labrador CMS